Så har Alanya tagit Europa till Turkiet

Sol, bad och milslånga stränder.
Men Alanya är så mycket mer än bara sol och bad.
– Turkiet är ett land med en lång och högintressant historia, och det finns så mycket att uppleva de dagar då man inte ligger och solar på stranden, säger Johanna Vallberg, guide på Airtours och Turkietexpert.

PASSA PÅ: Fyndläge på resor hos Airtours! Boka din drömresa här!

Våren och hösten är den perfekta tiden att besöka den turkiska resorten Alanya. Under de stekheta månaderna under högsommaren kan temperaturen ibland närma sig 50 grader men under april och maj ligger temperaturen på behagliga 21-25 grader.

Staden har under de senaste åren jobbat hårt för att anpassa sig efter den ökade tillströmningen av europeiska turister, och enligt Airtours-guiden och Turkietexperten Johanna Vallberg påminner Alanya idag mycket om Europa.

– Det vi ser är att fler och fler svenskar inte bara väljer att resa till Alanya, de bosätter sig även här. Man kan säga att Alanya både är en stor och en liten stad samtidigt, med mycket folk på relativt liten yta vilket ger en hemtrevlig känsla som många svenskar och européer känner igen, säger hon.

Själv började Johanna Vallberg att besöka Turkiet alltmer frekvent under 2016 och 2017, och efter att ha börjat profilera sig på sociala medier startade hon upp en svensk kultur- och vänskapsförening på orten. Hon hade skaffat sig god lokalkännedom och såg det som viktigt att ge människor aktuell och relevant information om Alanya, vilket sedan ledde henne in på banan som reseledare hos Airtours.

– Det första folk tänker på med Alanya är oftast sol, stränder och värme, och visst stämmer det att allt detta kan garanteras. Men Turkiet är ett land med en lång och högintressant historia, och det finns så mycket att uppleva de dagar då man inte ligger och solar på stränderna, säger Johanna Vallberg.

PASSA PÅ: Fyndläge på resor hos Airtours! Boka din drömresa här!

Utöver den kilometerlånga Kleopatra-stranden lockas många besökare till den gamla stadsmuren, som stått på plats sedan 1200-talet. Från Kleopatra-stranden kan man dessutom ta linbanan hela vägen upp till det gamla slottet, där röda tornet är ett måste att se för den kulturbevandrade. I det bergiga landskapet rinner sedan floden Dimcay ner med smält snö från topparna, och för den som vill uppleva allt med lite perspektiv går det båtturer varje dag som seglar längs udden där slottet och muren kan beskådas.

Med Airtours får man som kund inte bara grymma rabatter när man bokar sin vårresa till Alanya – företaget satsar även hårt på att tillhandahålla reseledare som faktiskt bor på orten och således har god lokalkännedom att dela med sig av. 

– Jag pratade med ett äldre par som var här i Alanya förra veckan. De sa att de hade åkt på charterresor i 50 år, men att det var länge sedan de träffade någon som hade så bra koll och som verkligen visste vad de pratade om. Det är ett tecken på hur viktig vår roll är och att vi måste ta vara på den. För mig finns det ingen bättre känsla än att ge gästerna den perfekta semestern, säger Johanna Vallberg.

PASSA PÅ: Fyndläge på resor hos Airtours! Boka din drömresa här!

Nästa artikel