Svårt att förstå de olika lånebegreppen? Vi reder ut!

Amortering, betalningsanmärkning och effektiv ränta – ibland kan det vara svårt att hänga med i alla de termer och begrepp som kan dyka upp i lånesammanhang. Här har vi samlat några av de viktigaste sakerna att ha koll på när du ska ta ett privatlån.

De allra flesta hamnar någon gång i en situation då man behöver låna pengar. Har man inte gjort det tidigare kan det dock kännas som en snårig djungel av olika termer och begrepp att hålla reda på.

I samarbete med låneförmedlingsföretaget LoanStep har vi satt ihop en ordlista med några lånebegrepp som kan vara extra bra att ha koll på.

Klicka här för att läsa mer om lån hos LoanStep!

Annuitetslån

Annuitetslån är ett sätt att betala tillbaka ett lån genom att varje månad betala en fast summa pengar. Denna summa inkluderar både ränta och avbetalning på lånet.

Amortering

Amortering är när man betalar av små portioner av ett lån, för att minska skulden.

Blancolån

Blancolån innebär att du som låntagare inte behöver lämna något i “pant” i utbyte mot ditt lån, som exempelvis en bil eller bostad. Låneförmedlaren, i detta fall LoanStep, baserar i stället din låneansökan på dina möjligheter att betala tillbaka lånet i tid.

Betalningsanmärkning

Om man inte betalar sina skulder i tid så riskerar man att få en betalningsanmärkning. Det kan enklast beskrivas som en varning i ens ekonomiska historia. En betalningsmärkning innebär dock inte automatiskt att du inte får låna pengar igen, utan olika långivare har olika villkor.

Effektiv ränta

Effektiv ränta är den total kostnaden för ett lån. Utöver räntan du betalar för att låna pengarna så räknas här även eventuella avgifter in.

Inkasso

Om man inte betalar sina skulder i tid kan ärendet gå till inkasso, vilket är ett samlingsnamn för företag som driver in skulder.

Kreditupplysning

När man ansöker om ett lån så tas en kreditupplysning – en form av undersökning av din ekonomi. Genom att göra en kreditupplysning får banken en uppfattning om din förmåga att betala tillbaka de pengar du har lånat.

Påminnelseavgift

En påminnelseavgift är som en extra kostnad som kan tillkomma om du glömmer att betala din faktura i tid.

Ränta

Ränta är kostnaden för att låna pengar – en avgift som långivaren tar ut för att de lånar ut pengar till dig.

Vi hoppas att denna genomgång har gjort det lättare att förstå de olika lånebegreppen. Vill du lära dig mer om lån rekommenderar vi att kolla in LoanSteps Låneskolan.

Är det så att du är i behov av ett lån i dag kan du alltid vända dig till LoanStep. Klicka på länken här under för att läsa mer.

Klicka här för att komma till LoanStep!

Nästa artikel