Dags att deklarera – det här kan vara bra att tänka på

Publicerat: 2022-7-6

Snart kommer den efterlängtade skatteåterbäringen, men först och främst måste deklarationen lämnas in. I den här artikeln har vi listat några saker som kan vara bra att tänka på.

Viktiga datum

Från och med den 15 mars kan du deklarera via skatteverket.se eller Skatteverkets app. Har du inget bankID får du vänta på pappersdeklarationen, som levereras med posten någon gång mellan 15 mars och 15 april. Det viktigaste att komma ihåg är att deklarationen måste vara inlämnad till Skatteverket senast den 2 maj.

Får pengarna redan i april

Skatteåterbäringen betalas vanligtvis ut i början av juni, men det är möjligt att få pengarna på kontot redan i april. För att få det finns tre saker du behöver göra:

• Godkänn din deklaration utan att ändra eller lägga till något.
• Deklarera digitalt.
• Deklarera senast den 30 mars.

Låna i väntan på skatteåterbäringen

Skulle det vara så att du exempelvis har drabbats av en oförutsedd utgift och behöver få in pengarna ännu tidigare så är ett alternativ att låna i väntan på Skatteåterbäringen.

Hos låneföretaget LoanStep kan du låna upp till 25 000 kronor kostnadsfritt, förutsatt att du betalar tillbaka inom 14 dagar. På så sätt finns möjligheten att låna pengar och betala tillbaka när Skatteåterbäringen kommer, förutsatt att det är inom 14 dagar, utan att det kostar dig någonting extra.

Klicka här för att ansöka om ett lån hos LoanStep!

Betala av befintliga lån

Skatteåterbäringen kan vara ett bra medel för att betala av befintliga lån. Skulle det vara så att du har ett lån hos LoanStep är det även bra att känna till att du kan göra avdrag i deklarationen. Ränteavdraget, som det kallas, medger att du får göra avdrag på 30 % av dina räntekostnader upp till 100 000 kr. Överstiger dina räntekostnader 100 000 kr får du göra avdrag på 21 %. Notera att detta bara gäller räntedelen av lånet; avgifterna är inte avdragsgilla.

Skatteåterbäringen kan vara ingång till sparande

Många tenderar att se Skatteåterbäringen som en form av bonus som är till för att spenderas, men faktum är att den där extra slanten kan vara en bra ingång till ett mer långsiktigt sparande.

Här är LoanStep

• LoanStep erbjuder lån på upp till 25 000 kronor.

• Du betalar inga avgifter om du återbetalar ditt lån så att LoanStep har pengarna på kontot inom 14 dagar.

• Ansöker du innan klockan 12.00 på en vardag kan du få besked redan samma dag.

• Klicka här för att ansöka om ett privatlån redan idag.

Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på Hallåkonsument.se

Nästa artikel
Annons