Lista: Detta får du inte missa i Manchester

Fotboll i världsklass – kultur i mängder.
Manchester måste man bara uppleva.
Här är sju klockrena saker att göra i staden!

1: Gå på fotboll!
I Manchester finns fotboll i absoluta världsklass. Här finns dessutom inte bara ett lag som kan mäta sig bland planetens bästa – utan två. Oavsett om hjärtat bultar för United eller City, och om matchen ses på Old Trafford eller Citys hemmarena, så kan man vara säker på att det är kvalitet man får se. City vann ligan i fjol och är storfavorit att göra det igen, samtidigt som United har en historia få kan mäta sig emot.
Vilket lag väljer du?

2: Besök ”Museum of Science and Industry”
Manchester var länge Englands, och kanske hela världens främsta industristad. Var du än befinner dig så finns lagerlokaler som i dag blivit fräscha hotell, toppmoderna kontor och lyxiga bostäder. Allt om industrins utveckling får man lära sig på Museum of Science and Industry.

3: Besök Northern Quarter
Det behövs egentligen ingen särskild anledning för att besöka den hippa och bohemiska delen av Manchester som kallas Northern Quarter. Här öppnar nya restauranger upp nästan varje dag, och det leder självfallet till att det finns gott om alternativ att välja mellan. Här finns även modernt mode och vacker konst att titta på.

4: Shoppa på Trafford Centre

För den som inte har någon vidare koll så låter kanske inte Trafford Centre som mycket för världen, men faktum är att det är hela Englands största shoppingcenter. Här finns 280 butiker att välja mellan, och för den som tröttnat lite finns ett 50-tal restauranger, en biograf och bara ett stenkast från fotbollsarenan Old Trafford.

5: Se en pjäs på Royal Exchange Theatre
Långt över 100 premiärer av William Shakespeare och Oscar Wilde har gått här. Teatern är unikt utformad, då den är rund, så det finns ingen risk att man missar någonting som sker på scenen. Royal Exchange Theatre är prisbelönt och ligger centralt i Manchester.

6: Grotta in dig i musikens historia
I Manchester finns arvet från några av världens bästa musiker. Det var här Oasis, The Smiths och New Order – för att nämna några – bildades och det finns gott om guidade turer för den som vill veta mer om musik i allmänhet, och banden i synnerhet. Det är alltid en bra idé att besöka The Warehouse Project som har en huvudlokal i ett före detta skyddsrum från andra världskriget – precis under järnvägsstationen Piccadilly. Där visas ofta bra musik – gammal som ny – upp och DJ:s får chansen att visa upp sig.

7: Lär dig allt om fotbollens historia
Förutom att ha världens kanske två bästa lag så finns här, av naturliga skäl, en rik historia. På National Football Museum kan man bland annat se matchbollen från VM-finalen 1966 (som spelades i England), och matchtröjor från spelare som aldrig kommer att glömmas bort.

Manchester är oslagbart på hösten. Boka din resa till en av världens häftigaste städer redan idag!

Nästa artikel