LISTA: Så tacklar du pollenbesvären

Våren står för dörren – och så även pollensäsongen.
Här kommer fem smarta tips på hur man lindrar sina pollenbesvär.   

Ladda ner Kry här och få hjälp av en sjuksköterska eller läkare. 

För en pollenallergiker är våren inte bara sol och skönare väder – det kan också bli en riktigt jobbig årstid, med besvär som rinnande ögon, snuva, nysningar och en vardag som präglas av trötthet.

Men det finns knep för att göra våren mer lätthanterlig även för en pollenallergiker. Här kommer några tips att bära med sig i vår:

Förvara ytterkläder smart

Pollenfrön fastnar lätt i ytterkläder och kan då hamna hemma i bostaden. Tänk därför på att förvara ytterkläder i en separat del av bostaden så inte pollenfröna sprids vidare runt i hemmet.

Håll fönster och dörrar stängda

Det är vanligt att man får besvär när man är utomhus. För att undvika att det kommer in i ens hem så kan man tänka på att hålla dörrar och fönster stängda så mycket som det går, och inte vädra under dagtid.

Följ pollenprognoser

Det finns gott om prognoser för att hålla koll på hur mycket pollen som finns i luften. I Krys app finns det prognoser för större delar av landet både för samma dag och kommande dagar. Då kan man lättare förbereda sig och justera behandling om det behövs.

Träna inomhus

Om man tränar mycket utomhus är det bra att börja planera sin träning efter när halterna är som högst. Har man svåra besvär kan det vara bäst att göra det mesta av sin träning inomhus om det är höga halter pollen ute. Vill man ändå träna utomhus kan det vara bra att göra det tidigt på morgonen eller senare på kvällen.

Börja medicinera i tid

För att undvika att få riktigt jobbiga besvär med pollen bör man börja förbereda sig och medicinera i god tid. Vanligtvis är det bäst att börja ungefär två till tre veckor innan pollensäsongen drar igång. Kry hjälper till med bedömning och behandling så att medicineringen kan anpassas. Det gör man smidig och snabbt i appen.

Pollenallergiker? Med Kry i mobilen får du snabb och effektiv hjälp – ladda ner appen gratis här. 

Nästa artikel