Historiska förändringen i centrala Stockholm

Sedan 10 juli gör en sex kilometer lång tunnel under Stockholms centrala delar att spårkapaciteten genom huvudstaden nu fördubblats för alla tåg. Samtidigt har två nya pendeltågstationer precis öppnat.

FÖR IPHONE: Res snabbt och smidigt. Ladda ner SL-appen nu.
FÖR ANDROID: Res snabbt och smidigt. Ladda ner SL-appen nu. 

Stockholm är en av de regioner i Europa som växer snabbast. Varje dag reser omkring 800 000 personer med kollektivtrafiken i Stockholms län. För att hänga med i utvecklingen har modernisering och utbyggnad av pendeltågstrafiken länge varit aktuellt – och nu står en historisk förändring dessutom helt färdig.

Från och med 10 juli tar pendeln en ny väg, på egna spår, i en sex kilometer lång tunnel under Stockholms centrala delar. Det innebär dessutom att spårkapaciteten genom Sveriges huvudstad fördubblas för alla tåg.

Stationen Stockholm City. Foto: SL/Gustav Kaiser.

Samtidigt som den nya tunneln började trafikeras öppnade två helt nya pendeltågstationer – Stockholm City och Stockholm Odenplan – som ger resenärer möjligheten att på ett smidigt sätt byta mellan pendel och tunnelbana.

Stockholm City ligger 45 meter under markytan, precis under tunnelbanans blå linje, i direkt anslutning till Stockholm Central. Nya pendeltågstationen vid Odenplan, som ligger under tunnelbanestationen, bildar ett välkommet nav för kollektivtrafiken i Vasastan.

Stationen Stockholm Odenplan. Foto: SL/Gustav Kaiser.

Nu när den nya tunneln är öppnad är arbetena klara på den sträckan, men utbyggnaden av spårkapaciteten runt om Stockholm fortsätter. Allt för att i längden skapa bättre och smidigare resor med kollektivtrafiken.

Genom hela projektet har man varit oerhört noggranna med att värna miljön. Både avseende byggandet av den nya tunneln och de två stationerna.

FÖR IPHONE: Betala direkt i mobilen. Ladda ner SL-appen nu.
FÖR ANDROID: Betala direkt i mobilen. Ladda ner SL-appen nu. 

Nästa artikel