Få ut max av sommaren – i Stockholms natur

Sommaren är en underbar tid för att ta det lugnt på stranden eller balkongen, men det kan också vara skönt att komma ut i naturen och röra på sig. Då passar det bra att bege sig till något av Stockholms vackra grönområden.

FÖR IPHONE: Missa inga avgångar. Ladda ner SL-appen redan i dag.
FÖR ANDROID: Missa inga avgångar. Ladda ner SL-appen redan i dag. 

Alla behöver vi lite lugn ibland – och det får man nästan alltid ute i naturen som verkligen är en plats för alla. Det kan handla om allt från en joggingtur till en promenad med hunden, eller att bara ta en härlig picknickstund på något trevligt ställe.

Därför har vi listat några av Stockholms 5 bästa natur- och friluftsområden för er som tycker om att röra på sig.

Kärrtorpsspåret
Närmaste hållplats: Kärrtorp (tunnelbana)

Det här belysta motionsspåret, som är ett av flera i Nackareservaten, är 2,6 kilometer långt och startar vid idrottsanläggningen Kärrtorps IP. En del av sträckan delas med Björkhagsslingan, vilket gör det möjligt att justera distansen utifrån egna önskemål. Belysningen är på till 22.00.

Alby friluftsgård och naturreservat
Närmaste hållplats: Alby friluftsgård (buss) / Lagergrens väg (buss)

Ligger vid Albysjön och är centrum för friluftslivet i Tyresö. Här finns motionsspår, bad, vacker natur och mycket mer. Man ges möjligheter att utöva flertalet friluftsaktiviteter. Det finns även mycket av kulturellt intresse i området – Ahlstorp, Uddby gård, Alby gård samt ett antal forngravar i reservatets södra del.

Kungliga Djurgården
Närmaste hållplats (i urval): Liljevalchs/Gröna Lund (spårvagn) / Edelstams väg (buss) / Blockhusudden (buss)

Klassisk mark i Sveriges huvudstad. En grön oas mitt i stan med vacker natur och fina promenad- och joggingmöjligheter. Här går det att hitta såväl kända sevärdheter som lugnare stråk och natursköna områden. Passar bra om man vill grilla, ha picknick eller aktivera sig.

Djurgårdsbron utgör fortsättningen av Narvavägen på Östermalm ut på ön Djurgården.

Grimsta motionsspår
Närmaste hållplats: Blackeberg (tunnelbana) / Gulddragargränd (buss)

I Grimsta naturreservat kan man välja mellan flera olika motionsslingor med varierad terräng, varav två är elljusspår. Kortaste rundan är under tre kilometer och den längsta strax över åtta. Man börjar vid Kaananbadet eller i skogsbrynet precis söder om Grimsta IP.

 

Skärholmsspåret
Närmaste hållplats: Alsätravägen (buss)

Slingan löper genom Sätraskogens naturreservat, förbi ängar och fina koloniträdgårdar. Man tar sig genom fin blandskog nära Mälarens vatten. Motionsspåret är på 2,2 kilometer. Det finns även ett spår för barn, med olika aktivitetsstationer, i närheten av Skärholmens gård. Nära till Sätra strandbad.

FÖR IPHONE: Hitta snabbaste vägen till ditt resmål. Ladda ner SL-appen nu.
FÖR ANDROID: Hitta snabbaste vägen till ditt resmål. Ladda ner SL-appen nu. 

Nästa artikel