Experten: 5 smultronställen man inte får missa i sommar

Det är inte bara i de centrala delarna av Stockholm som sommaren kan upplevas på bästa sätt. ”Det gäller att ta sig ut i länet för att upptäcka nya smultronställen”, menar Storstockholms Lokaltrafiks Pernilla Pettersson Hjelm.

FÖR IPHONE: Res snabbt och smidigt. Ladda ner SL-appen nu.
FÖR ANDROID: Res snabbt och smidigt. Ladda ner SL-appen nu. 

Med SL kan man snabbt och smidigt ta sig från de centrala av Stockholm ut i länet. Det handlar ofta om drygt en timmes resa kollektivt för att komma till lite lugnare sommarpärlor.

Pernilla Pettersson Hjelm har jobbat på SL i hela 28 år – och delar här med sig av sina fem bästa restips under Stockholmssommaren.

Vaxholm
Ta sig dit: Buss 670. Går från Tekniska högskolan och tar cirka 45 minuter.

En jättefin, härlig plats att åka till. Det är en liten skärgårdspärla – som ligger på Vaxön – med träbebyggelse, fina gränder och mindre gator. Här finns massa små trevliga butiker, kiosker, kaféer – och det är en mysig stad att vandra runt i. Man kan sätta sig nere vid vattnet och titta på båtarna eller ta sig till en badplats.

Sigtuna
Ta sig dit: Pendeltåg 36 från Stockholms central till Märsta. Där byter man till buss 570 eller 575. Resan tar allt som allt strax över en timme.

Ett väldigt trevligt ställe. Det är mycket gammal bebyggelse, finns ruiner att titta på – och en hel del andra spännande saker. Det här är en av Sveriges första städer och det finns därför mycket historia att ta del av mitt i all grönska. Vill man sätta sig på ett fik en stund är det närmaste alternativet aldrig långt bort.

Norrtälje
Ta sig dit: Buss 676 (jättefina dubbeldäckare) från Tekniska högskolan. Restid på drygt en timme.

Trevlig stad mitt i Roslagen. Här finns gott om träbebyggelse och en jättefin stadspark. Helt klart en mysig plats som man borde försöka åka till oftare. Det är dessutom en knutpunkt om man skulle vilja ta sig vidare ut i Roslagen – även om det finns gott om trevligheter i den idylliska stadskärnan.

Södertälje
Ta sig dit: Pendeltåg 36 från Stockholm central (reducerad trafik mellan 29 juni och 9 juli). Tar 43 minuter. Från och med 10 juli går pendeltågen genom den nya tunneln under Stockholm och det går att resa från två helt nya stationer – Stockholm Odenplan och Stockholm City.

En intressant stad som är väldigt mångkulturell. Här finns också många traditionella inslag – och det här är en underskattad pärla under sommaren. Man kan gå utmed vattnet och titta på när båtar slussar mellan Saltsjön och Mälaren. Att bara gå runt här under en heldag är jättetrevligt och det finns mycket att hitta på – som att besöka Torekällberget, ett utomhusmuseum med lite Skansen-känsla.

Nynäshamn
Ta sig dit: Pendeltåg 35 från Stockholm central (reducerad trafik mellan 29 juni och 9 juli). Restid på 1:07. Från och med 10 juli går pendeltågen genom den nya tunneln under Stockholm och det går att resa från två helt nya stationer – Stockholm Odenplan och Stockholm City.

En jättefin hamnstad som verkligen bjuder på den där gemytliga småstadskänslan. Här finns gott om båtliv i alla dess former. Det går att ta sig ut i skärgården, eller snabbt hitta jättefina badplatser. Det här en riktig sommaridyll som garanterat är värd ett besök. Det är alltid liv och rörelse i hamnen under sommaren.

FÖR IPHONE: Betala direkt i mobilen. Ladda ner SL-appen nu.
FÖR ANDROID: Betala direkt i mobilen. Ladda ner SL-appen nu. 

Nästa artikel