5 smultronställen längs tunnelbanan

Det finns härliga platser att besöka över hela Stockholms län, men många mysiga områden ligger lättåtkomliga med tunnelbanan. Åk till en station som du aldrig tidigare gått av på – och överraskas!

FÖR IPHONE: Hitta snabbaste vägen till ditt resmål. Ladda ner SL-appen nu.
FÖR ANDROID: Hitta snabbaste vägen till ditt resmål. Ladda ner SL-appen nu. 

Stockholms tunnelbanenät har 100 stationer och tre olika linjer – röda, blåa och gröna. Det har varit aktivt från 1950 – och sedan dess har systemet varit under ständig utveckling.

I dag kan man ta sig över stora delar av Stockholm med just tunnelbanan – och därför har vi listat 5 stationer vars omkringliggande områden absolut är värda ett besök.

Skärholmen
Röda linjen (13)

Här finns ett pulserande centrum med kaféer och butiker. Trevliga gågator flätas samman genom två torg. Strandpromenaden längs vattnet är fin – och den slingrar sig ända in till Södermalm. På en kulle vid Mälarens inlopp finns murresterna från en borg från vikingatiden.

Blackeberg
Gröna linjen (17, 18, 19)

Här är många scener från filmen ”Låt den rätte komma in” inspelade – och i flera delar av Blackeberg möts du av en spännande 60-talsarkitektur. Vid Mälaren ligger vackra Ljunglöfska slottet och längs vattnet sträcker sig en mysig promenadväg bort mot Grimsta. I centrum är det ofta liv och rörelse.

Blackebergs tunnelbanestation ligger på gröna linjen mellan Islandstorget och Råcksta.

Danderyds sjukhus
Röda linjen (14)

Här finns allt från fin natur till spännande upptäckter och små kaféer. Längs vattnet går fina stråk och stigar bort mot det Cedergrenska tornet som ligger på en kulle nära Stocksunds hamn. Det är även lätt att ta sig till myllret kring stora torget i Djursholm och den mysiga slottsparken.

Sundbyberg
Blåa linjen (10)

”Sumpan” är som en egen liten stad strax utanför storstaden. Här finns en lång huvudgata full med butiker och det går nästan alltid att hitta något spännande att sysselsätta sig med under kvällarna. Sundbyberg bjuder på ett rikt kulturutbud och har en intressant historia.

Gamla stan
Gröna linjen / Röda linjen (13, 14, 17, 18, 19)

Kallades tidigare ”Staden mellan broarna”. Det är dessutom huvudstadens historiska centrum och därför en stor turistattraktion. På Gamla stans norra spets ligger till exempel Stockholms slott. Gamla stan är vid första anblick kanske inte okänt nog för att klassas som ett smultronställe, men tar du av på en tvärgata så kommer du snart bort från de myllrande turiststråken och kan upptäcka egna små torg och mysiga gränder.

FÖR IPHONE: Missa inga avgångar. Ladda ner SL-appen redan i dag.
FÖR ANDROID: Missa inga avgångar. Ladda ner SL-appen redan i dag. 

Nästa artikel