Tigern hotas av tjuvjakt – nu måste vi stoppa djurplågeriet

Tigern är ett av världens mest utrotningshotade djur. En av de största orsakerna till att tigrarna i världen kämpar för sin överlevnad är den grymma snarjakten.
Så kan vi rädda det fantastiska djuret. 

Gör skillnad! Bli Tigerfadder idag och stötta WWFs livsviktiga arbete.

Jakt med snaror är ett växande problem i Sydostasien där antalet vilda djur minskar kraftigt. Runt 12,3 miljoner snaror hotar djur som bor i skyddade områden i Kambodja, Laos och Vietnam, enligt WWFs rapport Silence of the snares.

Över 700 arter påverkas av snarorna, däribland några av de mest hotade arterna i världen såsom den asiatiska elefanten, tigern och vietnamantilopen.

Snaror orsakar plågsam död

De hänsynslösa snarorna dödar och skadar djur. Djur som fastnar i snaror går en plågsam död till mötes och kan sitta fast i flera dagar eller veckor. Till slut dör de av sina skador eller av svält. En extrem form av djurplågeri.

Orsaken till det stora antalet snaror i Sydostasien är att efterfrågan på viltkött ökat. Det ses som en delikatess bland medelklassen i städerna.

Dessutom har tjuvjägare nu en ökad tillgång till ståltråd och rep, vilket gör det enklare att tillverka och sätta ut snaror. Snarorna i sin tur är extremt svåra att upptäcka och de som patrullerar i skogarna missar ofta fler snaror än de plockar bort.

Snarjakt största hotet

Antalet vilda tigrar har minskat drastiskt under 1900-talet och anses vara helt utrotad i Kambodja, Laos och Vietnam. Den illegala snarjakten är den största orsaken till detta och stoppas den inte kan tigern försvinna från resten av Asien också.

Tigern är ett unikt djur som spelar en central roll i ekosystemet. När tigern och dess livsmiljöer försvinner, skadar man även andra arter och skapar en obalans i den biologiska mångfalden. Utan tigrar kan hela ekosystemet kollapsa.

I dag finns endast 3 900 individer kvar i hela världen. I Belum-Temengor i Malaysia, ett område där det fortfarande finns tigrar, har hälften av beståndet försvunnit mellan 2009 och 2018 på grund av just snaror.

Agera nu! Bli Tigerfadder och stötta WWFs livsviktiga arbete.

Så kan man hjälpa

Nu behövs det ordentliga krafttag för att få slut på den grymma snarjakten. WWF jobbar aktivt med att öka kunskapsspridning kring tjuvjakt, påverka politiker och utveckla metoder för att hitta snaror.

Som fadder hos WWF är du med och hjälper i det viktiga arbetet för att skydda tigrar och andra djur från den hemska tjuvjakten.

Nästa artikel