Extremsportarna älskar Dominikanska Republiken

Här är paradiset för extremsportare.
Dominikanska republiken erbjuder perfekta förutsättningar för kiteboarding, klättring, mountainbike och mycket mer.
Äventyrare från hela världen kommer hit för en adrenalinfylld semester.

När man tänker på Dominikanska republiken är det nog många som tänker på en romantisk semester och lyxiga hotell. Men landet fungerar minst lika bra för ett äventyrslystet kompisgäng som vill uppleva lite spänning ihop.

Dominikanska republiken brukar ofta nämnas som det bästa stället i Karibien om man är ute efter en adrenalinfylld semester, och när man ser vad som finns att göra är det lätt att första varför.

Ett ställe som är känt över hela världen bland dem som håller på med vattensporter är Cabarete – Kiteboardingens paradis i Karibien. Det finns gott om bra ställen i området som erbjuder bra möjligheter för vattensporter, men inget som kan mäta sig med den här platsen i de norra delarna av landet. Normalt är det östliga vindar här, vilket ger perfekta förutsättningar för kiteboarding. Ungefär samtidigt som solen stiger över himlen fylls stranden på med folk och sedan är det full fart i vattnet tills det att solen går ner igen.

Varje år arrangeras dessutom tävlingen Masters of the Ocean här. Då kommer världens alla bästa vattensportare hit för att tävla i surfing, kiteboarding, vindsurfing och stand up paddle surf.

En bit ifrån Cabarete ligger Samana, och om Cabarete är Kiteboardingens mecka är det dykning som gäller i Samana. Vattnet här är så klart att man kan se över 50 meter och det kryllar av korallrev, fiskar i alla möjliga färger och grottor. Om man är här på vintern kan man se, och lyssna, efter knölvalarna som trivs i området.

Landets största bergskedja heter Cordillera Central och det är extremsporternas favorit, som når sin absoluta höjdpunkt mellan januari och mars. Här kan man välja på allt från forsränning, hästridning och canoying, till skärmflygning, bergsklättring och mountainbike. Oavsett vad man vill göra så finns det möjligheter att göra det här. Vill man exempelvis testa på mountainbike i bergsområdet finns det flera olika spår, beroende på vilken nivå man håller.

Ett annat ställe där det finns gott om valmöjligheter är Puerto Plata. Här kan man till exempel hyra kajaker och upptäcka den smått otroliga kustremsan. För den som hellre vill hålla till på land finns det ett ställe som heter Scape Park, som erbjuder den ena adrenalinpumpade aktiviteten efter den andra. Anläggningen är mest känd för sin zipline-bana som går genom ett gigantiskt skogsområde och medan man glider fram har man utsikt över den karibiska kusten. I turen ingår också vandring längs ekologiska spår samt över en hängbro och via ferrata-klättring.

Gillar man att gå turer och inte är rädd för höjder är ett besök på Pico Duarte, Karibiens högsta topp, ett måste. Den mäter 3087 meter över havet och man kan nå toppen på två, tre eller fyra dagar, beroende på vilken väg man väljer. Tvådagarsturen är den populäraste, men oavsett vilken man väljer garanteras utsikt över tropisk skog, tall, berg och lövträd. Vill man inte sova under bar himmel finns officiella campingplatser att övernatta på.

En annan unik plats att vandra på är Charcos de Damajagua där det finns hela 27 olika vattenfall. Där kombineras vandring med att man hoppar ut för vattenfallen och landar i det klarblå vattnet. En helt makalös upplevelse. För den som vill ta det lite lugnare finns det en guidad tur som går längs de sju första vattenfallen.

En anledning till att Dominikanska republiken är perfekt för extremsporter är landets geografiska position – omgivet av hav och genomkorsat av floder och sjöar. Lägg därtill att det finns både regn– och torrskog samt stora bergskedjor. Den mångfalden är det inte många nationer som kan skryta med, och det gör Dominikanska republiken till äventyrarnas stora favorit.

Här hittar du mer information om Dominikanska Republiken.
Planera enkelt ditt adrenalinfyllda drömäventyr.

Nästa artikel