Ekoturism av världsklass

Intresset för eko- och naturturism har ökat rejält de senaste åren.
Dominikanska Republiken har ett av världens bäst bevarade djur- och naturliv – och kan därför erbjuda upplevelser i världsklass.

De senaste åren har en trend vuxit fram där vi vill ha ut mer än bara sol, bad och hotell av våra semestrar.
Natur- och ekoturism har varit på stark frammarsch i en tid då vi blir allt mer medvetna om miljö- och naturfrågor.
Dominikanska Republiken är ett av de resmål där den här utvecklingen märks allra tydligast.

Landet är känt för dess fantastiska djur- och växtliv. Det är också ett av få länder som har nio olika ekologiska zoner.

I Dominikanska Republiken finns bland annat mer än 5 000 växtarter, varav många finns bara just här. Det har även Antillernas största mångfald när det kommer till djurliv. Förutom spännande reptiler och groddjur finns här över 250 olika fågelarter, varav 22 är utrotningshotade.

Landet har sedan länge arbetet aktivt och medvetet för att skydda den unika naturen genom att skapa reservat och nationalparker. I de 19 nationalparkerna hittar man allt från tallskog till berg och vita, orörda stränder.

Vid flera av de populära naturområdena kan man som turist hyra stugor och följa med på utflykter och guidade turer, och på så sätt verkligen få ut maximalt av sin vistelse.

Jarabacoa vid bergskedjan Cordillera Central är känt som födelseplatsen för landets ekoturism. Här kan man ta del av äventyrliga aktiviteter som forsränning, klättring och mountainbikecykling. Men också promenader eller hästridning genom den vackra tallskogen.

Även Karibiens största sjö – Enriquillo – hittar man i Dominikanska Republiken. Sjön mäter 300 kvadratkilometer och bebos av bland annat krokodiler, leguaner och flamingos.

Vid den nordöstra kusten Dominikanska republikens marina skyddsområde för däggdjur. Mellan januari och mars besöks platsen av upp till 5 000 knölvalar som tagit sig dit från de kallare vattnen i norr för att fortplanta sig. Som besökare finns möjligheten att åka ut med båt på speciella valexpeditioner, där man kan få se de mäktiga djuren i sin naturliga miljö.

För den som är äventyrligt lagd kanske en bergsbestigning kan vara en passande utmaning. Pico Duarte mäter 3 187 meter över havet och är den högsta toppen i hela Karibien. På vägen upp mot toppen kan man stanna i någon av de stugor som byggts upp av miljödepartementet och njuta av utsikten.

Läs mer om eko- och naturturismen i Dominikanska Republiken.

Nästa artikel