Därför väljer allt fler Dominikanska republiken

Svenskarna har upptäckt en ny destination som ingen annan.
Dominikanska Republiken är den mest kompletta destinationen i Karibien.
Här är anledningarna varför allt fler reser dit.

Mer än 400 kilometer kritvita stränder.
Hotell i världsklass för alla plånböcker och smak.
Ett rikt naturliv – och fantastiska miljöer.
Det är inte svårt att förstå varför så många väljer att snegla mot Dominikanska Republiken när semestern ska planeras – ett land som verkligen har allt.

Länge sågs landet som bara en sol- och badort. Det är inte så konstigt med tanke på de många vita stränderna och de azurblå, klara vattnet. Och visst är landet ett perfekt resmål för den som vill koppla av på stranden eller vid poolen på något av de moderna hotellanläggningarna.

Punta Cana som ligger i den östra delen är den mest besökta destinationen mycket på grund av sin höga standard. Här ligger de flesta större hotellen där kritvita stränder möter det klarblåa vattnet och korallreven, och skapar på så sätt en nästan vykortsvacker vy.

La Romana/Bayahibe är beläget på landets sydkust. Stränderna i området anses vara några av de allra vackraste i hela Karibien. Stränderna har miljömärkningen Blå flagg, vilket är en garanti för att vattnet och stränderna är rena samt att de sköts på ett miljömässigt sätt.

För den som inte nöjer sig med att sola och bada finns stränderna vid Cabarete i Puerto Plata. Området har blivit känt som ett mecka för kiteboarding och surfing, tack vare sitt varma vatten och vindar perfekta för vattensport. Här hålls varje år tävlingen Masters of the Ocean, då världens bästa vattensport samlas för att tävla i surfing, kiteboarding, vindsurfing och stand up paddle surf.

Men Dominikanska Republiken är så mycket mer än bara stränder. Landet skulle få utmärkelser som årets ”Travelers’ Choice Awards” när miljoner röstade hos TripAdvisor fram Punta Cana som ett måste att besöka.
– Vi har de välkända, vita sandstränderna och det kristallklara vattnet, men det är inte hela förklaringen. Dominikanska republiken har något för alla smaker, säger Patricia Polanco de Olmos, nordisk chef för Dominikanska republiken.

Golfturister har sedan länge hittat till de natursköna banorna i landet, många av vilka har designats av några av världens mest kända bandesigners. Det är därför ingen överraskning att även PGA-touren spelas i landet och att de utmärks som bästa golfdestinationen i Karibien år efter år.

De senaste åren har även ekoturismen varit på stark frammarsch. Mellan januari och mars är valexpeditioner en populär aktivitet. Under perioden migrerar upp till 5 000 valar till bukten vid Samaná i nordöstra delen av landet för att fortplanta sig. Här hittar man mysiga boutiquehotell till skillnad från Punta Cana som har de stora hotellkomplexen.

Jarabacoa – som är beläget i bergskedjan Cordillera Central – är känt som födelseplatsen för landets ekoturism. Området är perfekt för hästridning eller promenader genom den vackra tallskogen. Men även mer äventyrliga aktiviteter som forsränning, klättring och mountainbike-cykling finns att utforska här.

Landet har också länge målmedvetet arbetat för att skydda den unika miljön på ön, vilket bland annat märks genom att man har hela 19 nationalparker och 15 naturreservat i landet. En fantastisk möjlighet för den naturintresserade att njuta av färgsprakande och varierande miljöer.

Den matintresserade får inte missa chansen att prova något från det dominikanska köket, Criolla. Maten har tagit inspiration från hela världen, med inslag från såväl det karibiska, spanska och afrikanska köket. Till middagen passar det givetvis utmärkt att svalka sig med ett glas av det dominikanska ölet Presidente.

För livsnjutaren passar ett glas rom perfekt för att runda av kvällen. Eller kanske Mamajuana – en blandning av örter och rom. Drycken anses dessutom vara ett afrodisiakum. Tycker man om att puffa på en god cigarr har man kommit helt rätt här. Cigarrerna från Dominikanska Republiken är kända över hela världen för sin fina smak och höga kvalitet. Den som älskar cigarrer vill inte lämna landet utan att ha provat någon av de många cigarrsorterna av absolut världsklass.

Landet har en rik historia och ett spännande kulturliv. I huvudstaden Santo Domingo hittar man bland annat den historiska kolonistaden Ciudad Colonial. Här finns de första byggnaderna som konstruerades efter spanjorernas ankomst. Christofer Columbus landsteg 1492 på den norra sidan av ön. Där ligger i dag en kyrka vid namn Templo las Américas vid byn Castillo.

Om man reser hela familjen – eller helt enkelt vill kunna njuta till fullo utan att tänka på kostnaden – så erbjuder flera resebolag förmånliga all inclusive-paket. Numera går det dessutom att flyga direkt till Dominikanska Republiken, vilket ytterligare underlättar för de som tar med sig barnen på resan. Att bo all inclusive i Dominikanska Republiken skiljer sig en hel del från den bild många har av all inclusive. Här håller såväl boende som mat och aktiviteter högsta kvalitet. Vilket kanske inte är så förvånande – landet var först i världen med att erbjuda all inclusive. Sedan dess har man arbetat hårt för att upprätthålla sitt mycket goda internationella rykte.

Enligt undersökningar är Dominikanska Republiken ett av de allra mest prisvärda resmålen. Vill man ha så mycket Karibien som möjligt för pengarna är det hit man ska åka. Prisindex ligger faktiskt nästan hälften så lågt som Sverige.

Låt dig inspireras inför semesterresan.
Läs mer om Dominikanska Republiken här.

Nästa artikel