Trygghet – viktigaste skälet att gå med i Naturvetarna

I ena stunden är allt bra på jobbet – nästa dag får du en ny chef som du inte kommer överens med. Eller kanske ställs allt på ända av en pandemi.
Som medlem i Naturvetarna behöver du aldrig känna dig ensam i svåra situationer, du har förbundet vid din sida i alla lägen.

Varför bör man gå med i ett fackförbund? För många av Naturvetarnas medlemmar är tryggheten det allra viktigaste skälet. Här är några exempel på när det är riktigt bra att vara medlem.

Om du blir varslad

Som medlem i Naturvetarna har du någon som företräder dig om du blir varslad om uppsägning. Naturvetarna kliver då in och ser till att processen går rätt till – till exempel att det finns en saklig grund för att säga upp dig. Är du inte med i något fackförbund kan du inte räkna med att någon förhandlar åt dig eller ser till att din arbetsgivare följer lagar och regler. 

Om du blir uppsagd

I det här läget kan du ha stor ekonomisk nytta av Naturvetarnas inkomstförsäkring, som ingår i medlemskapet. Den är ett viktigt komplement till A-kassan för dig som har en lön över 33 000 kronor i månaden. A-kassan ersätter nämligen 80 procent av inkomster upp till 33 000 kronor per månad medan inkomstförsäkringen ersätter inkomster upp till 100 000 kronor i månaden.

Exempel: Du har en lön på 45 000 kronor i månaden. Om du blir arbetslös kan du då få upp till 26 400 kronor i månaden genom A-kassan under de första 100 dagarna då du är arbetslös. Med Naturvetarnas inkomstförsäkring får du ytterligare 9 600 kronor i månaden – alltså totalt 36 000 kronor i månaden.

Om du står utan jobb kan du även få bra hjälp från Naturvetarnas medlemsrådgivning och karriärservice. De kan ge dig råd kring uppsägningen och vad du ska tänka på nu, och stötta dig i att hitta ett nytt jobb.

Trygghet i andra situationer

Om du inte vet hur du ska hantera en svår situation på jobbet kan du alltid vända dig till medlemsrådgivningen och få råd av Naturvetarnas ombudsmän. Det kan handla om exempelvis semester, sjukskrivning, föräldraledighet eller särbehandling.

Naturvetarna finns inte bara till hands när det krisar utan även i din vardag. Du kan till exempel få smarta karriärtips och coachning inför lönesamtalet eller anställningsintervjun.

En vardagsräddare är också de försäkringar du får till ett bra pris – de ger trygghet både när du jobbar och på fritiden. Som ny medlem får du ett kostnadsfritt försäkringspaket i fyra månader, som du sedan kan behålla till medlemspris. I paketet ingår livförsäkring, olycksfallsförsäkring, sjukförsäkring och trygghetskapitalförsäkring.

Nästa artikel