Ny lönestatistik visar: De tjänar bäst inom life science

Är du naturvetare och jobbar inom life science-sektorn? Då ser framtidsutsikterna goda ut för dig!
Branschen växer och löneökningarna ligger högt över snittet för den svenska arbetsmarknaden.

– Men det finns stora löneskillnader och kompetenser som är mer eftertraktade och välbetalda än andra. Det visar vår årliga löneenkät, säger Naturvetarnas förbundsdirektör Per Klingbjer.

Håll dig uppdaterad på läget i din bransch och få vägledning och förmåner genom hela karriären. Bli medlem i Naturvetarna här!

Naturvetarna är fackförbundet för dig som har läst eller läser en treårig utbildning inom ett naturvetenskapligt ämne på universitet eller högskola. Varje år gör Naturvetarna en enkät bland sina medlemmar för att följa löneutvecklingen inom olika branscher där naturvetare arbetar.

– I årets undersökning utmärker sig life science som en av de branscher där lönerna ökat mest och där framtiden ser ljus ut för flera yrkesgrupper, säger Per Klingbjer, förbundsdirektör på Naturvetarna.

Under 2021 ökade lönerna med i genomsnitt 4,5 procent för Naturvetarnas medlemmar inom life science, vilket kan jämföras med 2,8 procent för hela den svenska arbetsmarknaden. Medellönen inom life science ligger också på höga nivåer – 47 200 kronor jämfört med ett snitt på 45 100 kronor för alla förbundets medlemmar.

Vill du få exklusiv tillgång till den senaste lönestatistiken för din bransch? Bli medlem i Naturvetarna idag.

Samtidigt finns stora skillnader i lön inom life science. Bäst tjänar de som arbetar i den privata sektorn – de tjänar i snitt 15 000 kronor mer per månad jämfört med de som är anställda av kommuner och regioner och nästan 12 000 kronor mer än de som jobbar inom staten. De högst betalda tjänsterna har de som titulerar sig Medical Science Liaison, Medicinsk rådgivare och Säljare/Försäljare.

– Vi ser också att life science-sektorn kommer att växa under de närmsta åren och att många företag räknar med att anställa fler. Du som är eller studerar till biomedicinsk analytiker, data scientist eller dietist kommer att vara särskilt efterfrågad, säger Per Klingbjer.

Om du vill hålla dig uppdaterad kring läget i just din bransch och få exklusiv tillgång den senaste lönestatistiken kan du bli medlem i Naturvetarna redan idag. Som medlem får du vägledning och service genom hela din karriär – till exempel rådgivning kring lön, villkor, avtal och arbetsmiljö. Naturvetarna bevakar även dina intressen och rättigheter på arbetsmarknaden och ju fler som är medlemmar desto större styrka har förbundet.

Naturvetarna kan din bransch bäst – bli medlem och få koll på dina framtidsutsikter idag.

Nästa artikel