Naturvetarna: ”Vi ger oss inte förrän våra medlemmar får en bättre arbetssituation och lön efter kompetens”

Pandemin har varit en tuff tid för de som jobbar i regionernas laboratorier.
På labbpersonalens sida står fackförbundet Naturvetarna, som kämpar för att förbättra arbetsvillkoren och höja lönerna.

Ju fler som är medlemmar, desto större styrka har Naturvetarna i sitt påverkansarbete. Bli medlem här!

När pandemin slog till blev Sveriges labbpersonal lidande och övertiden skenade. Det ökade trycket på labben i regionerna har avslöjat brister på såväl personal som förbrukningsmaterial och instrument.

– Situationen på min arbetsplats har varit kaotisk. Vi har tampats med brist på material, enorma mänger prover och trötthet. Och pandemin är inte över – vi jobbar fortfarande sju dagar i veckan, från klockan 07 till 21, säger Amaya Campillay, som arbetar som biomedicinsk analytiker.

Naturvetarna har reagerat på berättelserna som kommit in från deras medlemmar och agerat för att få till en förändring. De driver på för att det ska bli mer attraktivt att arbeta på landets laboratorier och för det krävs högre löner, bättre utvecklingsmöjligheter och en hållbar arbetsbelastning.

– Jag tror att det gör skillnad att föra dialog med politikerna eftersom de nog inte förstår vad vi har för roll i vårdkedjan, säger Amaya Campillay.

Med kampanjen Diagnostiklyftet har Naturvetarna väckt stor uppmärksamhet både i media och hos politiker som fått upp ögonen för kompetensbristen.

– Vi har tagit kontakt med politikerna i regionerna och de förstår nu problemet och vill ha fortsatta samtal med oss. Den här typen av frågor tar tid, men nu har vi startat ett bra samtal, och vi ger oss inte förrän vi ser att våra medlemmar har en bättre arbetssituation och får lön efter kompetens, säger Marita Teräs.

Gå med i Naturvetarna idag – få vägledning, service och förmåner genom hela din karriär. Registrera dig enkelt här!

Naturvetarnas 34 000 medlemmar finns på arbetsmarknadens alla sektorer och du kan gå med om du har en akademisk utbildning inom naturvetenskap. Förbundet arbetar för att alla medlemmar ska få den status de förtjänar på arbetsmarknaden, bland annat genom att förhandla fram förmånliga kollektivavtal och försvara sina medlemmars rättigheter. Ju fler som är medlemmar, desto större styrka har Naturvetarna i förhandlingar och i sitt påverkansarbete.

Som medlem i Naturvetarna har du inte bara någon som bevakar dina intressen, du får även ta del av en mängd förmåner. I medlemskapet ingår till exempel en förmånlig inkomstförsäkring och tillgång till förbundets medlemsrådgivning som kan hjälpa dig med rådgivning inför lönesamtal eller om du har frågor gällande arbetsvillkor. Du får även exklusiv tillgång till Sveriges bästa lönestatistik för Naturvetare och kan ta del av personlig karriärvägledning och CV-coachning. Här kan du läsa mer om allt som ingår och bli medlem direkt.

Vill du bli medlem i Naturvetarna? Vänta inte – registrera dig här på en minut.

Nästa artikel