Guide: Så får du rätt ingångslön med hjälp av Naturvetarna

Är det dags för dig att söka jobb och förhandla om första lönen?
Som medlem i Naturvetarna får du hjälp att säkra en rättvis ingångslön.
Här är några värdefulla tips och råd inför första lönesamtalet.

Få vägledning och förmåner genom hela studietiden och karriären. Bli medlem i Naturvetarna här!

Att löneförhandla är något som många känner sig obekväma med under hela sitt arbetsliv. Det är alltså inte konstigt om du känner dig osäker inför att lämna ditt allra första löneanspråk. Samtidigt är ingångslönen viktig eftersom den lägger grunden för din framtida löneutveckling.

Du som är naturvetare och på väg ut i arbetslivet kan ta hjälp av fackförbundet Naturvetarna för att försäkra dig om att du får rätt ingångslön. Som medlem erbjuds du bland annat gratis rådgivning och coachning inför ditt lönesamtal och du får dessutom tillgång till exklusiv lönestatistik för din bransch.

Här är några av Naturvetarnas bästa tips för att lyckas när du pratar lön med din arbetsgivare:

1. Tänk igenom din ansökan
Redan i ditt cv är det viktigt att lyfta relevanta erfarenheter som kan motivera en högre ingångslön. Som medlem i Naturvetarna kan du boka kostnadsfri cv-coachning. Då går en rådgivare igenom ditt cv och personliga brev och du får tips på hur du framhäver det som gör dig unik för jobbet du söker.

2. Kolla upp löneläget
Se till att du går in i löneförhandlingen med rätt förväntningar. Genom Naturvetarnas exklusiva lönestatistik kan du se lönenivåer för nyexaminerade i din bransch och skaffa dig en uppfattning om vad som är en rimlig ingångslön för dig. Du kan även få en bild av din framtida löneutveckling och hur olika karriärval kan påverka den.

Student? Passa på: Här kan du bli medlem och få gratis avgift under hela 2022. Som medlem får du tillgång till den senaste lönestatistiken.

3. Förbered argument
Innan lönesamtalet är det viktigt att du planerar dina argument och hur du ska presentera dem. Var beredd att lyfta fram de meriter, erfarenheter och den statistik som du grundar ditt löneanspråk på. Du bör också vara förberedd på att du kan behöva kompromissa ­– hur lågt är du beredd att gå.

4. Utvärdera
Det första lönesamtalet är ett av många under din karriär och genom att utvärdera och dra lärdomar kommer du bli bättre och bättre på att argumentera för dig själv. Vad gick bra och vad gick sämre? Skriv gärna upp några punkter att tänka på inför nästa löneförhandling!

Skaffa dig ett försprång på väg mot karriären – läs mer om medlemskapet och gå med i Naturvetarna här!

Nästa artikel