Dags för lönesamtal: Så kan du utnyttja lönestatistiken för att få upp din lön

Lönestatistik kan vara till stor hjälp när du ska löneförhandla – om du använder den på rätt sätt. Som medlem i Naturvetarna får du exklusiv tillgång till lönestatistik för din bransch och gratis rådgivning inför lönesamtalet.
– Vi strävar alltid efter att våra medlemmar ska ha så hög lön som möjligt, säger Naturvetarnas ombudsman Sebastian Sjösvärd.

Vill du få hjälp att höja din lön eller ta nästa steg i karriären? Bli medlem i dag och ta hjälp av Naturvetarnas experter!

Sebastian Sjösvärd är ombudsman på Naturvetarna och hjälper medlemmar som vill ha råd och vägledning kring lön. Ett av hans bästa tips inför lönesamtalet är att kolla på lönestatistik för att få en bra indikation om hur lönenivån kan se ut för just din befattning.

– Som medlem i Naturvetarna får du tillgång till den senaste lönestatistiken för din bransch och där kan du kolla upp löneläget inom ditt utbildnings- eller arbetsområde. Du får en bättre bild av vad du kan förvänta dig och kan motivera ditt löneanspråk för din arbetsgivare, säger Sebastian.

Men lönestatistiken är inget facit och det gäller att även kunna tolka den. Vad innebär till exempel medellön, median och percentil? Hur ska du sätta det i relation till dina erfarenheter, din nuvarande tjänst eller den roll du söker?

Bli medlem i Naturvetarna och få tillgång till den senaste lönestatistiken – och mycket mer. Läs mer här!

Sebastian rekommenderar alla medlemmar att ta hjälp av rådgivningen för att få hjälp att utnyttja statistiken på bästa sätt.

– Att vara molekylärbiolog kan till exempel innebära många olika saker vad gäller ansvarsområden. När du ringer till oss pratar vi om vad det är för typ av tjänst som du har eller som du söker, vilka ansvarsområden den innefattar och vad du har för erfarenheter med dig. Du kanske bör begära betydligt mer än medellönen!

Att vända sig till rådgivningen och ta del av lönestatistiken är helt kostnadsfritt för alla medlemmar och enligt Sebastian har man mycket att vinna på att utnyttja de här förmånerna.

– Vi har flera medlemmar som ringt till oss och som vi kunnat coacha till att lägga fram högre löneanspråk än de tänkt från början – och de har fått den lönen. Vi strävar alltid efter att våra medlemmar ska ha så hög lön som möjligt.

Naturvetarna jobbar för att deras medlemmar ska ha bra lön och villkor på jobbet, trygghet i vardagen och en hållbar karriär. Gå med du också!

Nästa artikel