Bela blev medlem i Naturvetarna: ”Önskar att jag gått med tidigare”

Att orientera sig på arbetsmarknaden kan vara svårt, oavsett om man är nyutbildad eller mitt i karriären. Som medlem i Naturvetarna blir det enklare – då får du vägledning och trygghet genom hela studietiden och arbetslivet.
– Jag önskar att jag hade gått med tidigare. Då hade jag haft bättre koll på arbetsmarknaden och inte behövt oroa mig så mycket, säger Bela Soares de Almeida Dutta.

Bela Soares de Almeida Dutta läser sista terminen på programmet i biologi/molekylärbiologi vid Uppsala universitet. Efter kandidaten planerar hon att plugga vidare i ett masterprogram och därefter väntar arbetslivet.

Vad hon vill göra efter studierna reflekterade Bela inte mycket över när hon var i början av utbildningen, men det är något hon tänkt på alltmer den senaste tiden.

Anledningen till det är att hon deltog i ett webbinar, anordnat av fackförbundet Naturvetarna, där hon fick chans att lyssna på en alumn som arbetar som mikrobiolog.

– När hon pratade insåg jag att jag inte hade någon koll på arbetsmarknaden. Jag har skjutit upp tanken på vad jag ska göra efter examen men då kände jag att ”nu måste jag gå med i Naturvetarna”.

Sagt och gjort – Bela blev medlem. Efter att ha registrerat sig bokade hon direkt in ett gratis karriärsamtal, något som alla medlemmar i Naturvetarna erbjuds.

– Det jag främst ville ha hjälp med var vilket masterprogram jag ska välja, eftersom jag delvis baserar det på hur arbetsmarknaden ser ut. Tänk om jag väljer ett visst program och så finns det ingen efterfrågan inom det området.

Under mötet fick Bela många goda råd – som att ta kontakt med personer som jobbar inom de områden hon är intresserad av för att höra om deras erfarenheter. Hon fick även tipset att göra research kring företag och arbetsplatser som hon kan tänka sig att jobba på.

– Rådgivaren tyckte att det är smart att tänka taktiskt som jag redan gör, åtminstone som en plan B, men att jag allra först ska reflektera över vad min drivkraft är. Hon visade mig också statistik och prognoser som Naturvetarna har på sin hemsida, och där ser arbetsmarknaden för biologer mer balanserad ut jämfört med vad jag trodde innan.

Som medlem i Naturvetarna får du vägledning, stöd och trygghet under studietiden och genom hela arbetslivet. Förutom karriärsamtal, som erbjuds både till studenter och yrkesverksamma, kan du få hjälp med exempelvis CV-coaching, intervjuträning och lönerådgivning.

Naturvetarna stöttar dig också om det är något som inte går rätt till på din arbetsplats. I medlemskapet ingår dessutom en inkomstförsäkring som tryggar din inkomst om du en dag skulle stå utan jobb.

– Jag önskar att jag hade gått med tidigare. Då hade jag haft bättre koll på arbetsmarknaden och inte behövt oroa mig så mycket. Men det var först när jag blev medlem som jag insåg hur många bra förmåner som kommer med medlemskapet, säger Bela.

Nästa artikel