Löneexperten: Därför ska du ta hjälp av Naturvetarna inför löneförhandlingen

Fackförbundet Naturvetarna erbjuder alla sina medlemmar personlig lönecoachning.
Du får med dig fakta, argument och råd som gör att du kan gå in i lönesamtalet med gott självförtroende.
– Som medlem ökar du dina förutsättningar att lyckas under lönesamtalet, säger Per Hellman, ombudsman på Naturvetarna.

Gå med i Naturvetarna idag – få vägledning, service och förmåner genom hela din karriär. Registrera dig enkelt här!

Ombudsmännen i Naturvetarnas medlemsrådgivning är experter på löneförhandling och på arbetsmarknaden för naturvetare. Som medlem i Naturvetarna kan du ta hjälp av dem helt gratis och få värdefulla knep att ta med dig till lönesamtalet eller tips på hur du kan få upp din lön. Ombudsmannen Per Hellman rekommenderar alla att ta hjälp inför lönesamtalet.

– Genom att ta hjälp av oss får du mer realistiska förväntningar och ökar förutsättningarna för att lyckas. Jag tycker även att du ska öva på samtalet, det ger bättre utfall.

Den vanligaste lönerelaterade frågan som Per får är ”Vad ska jag ha för lön för det här jobbet?”. Svaret på den frågan är individuellt och beror på flera olika saker, men ett bra första steg är att kolla på statistiken för just ditt yrke och bransch.

– Som medlem har du förmånen att få tillgång till Sveriges bästa lönestatistik för naturvetare och vi kan hjälpa dig att tolka den.

Vill du bli medlem i Naturvetarna? Vänta inte – registrera dig här på en minut.

Utifrån statistiken kan du få en bild av vad du bör kunna begära i lön om du är utexaminerad inom ett naturvetenskapligt ämne. Men statistiken är inte facit och det är fler faktorer som påverkar, till exempel hur mycket erfarenhet du har.

– I grund och botten handlar det om att veta vad du har för värde på arbetsmarknaden. Där kan vi hjälpa till med självskattningen och med att sätta rätt förväntningar.

En annan vanlig fråga är ”Hur ska jag prata om lön med min chef?”. Enligt Per är nyckeln att lyckas presentera sitt löneanspråk på ett sätt som gör att det blir attraktivt för din chef.

– Vi kan ge tekniker som du kan använda under en intervju eller ett lönesamtal. Chefen kan inte alltid avgöra värdet på det du utför men vi kan hjälpa dig att stolpa upp vad du har gjort och vad du bidrar med så att det blir begripligt både för dig och din chef.

Att vara medlem i Naturvetarna kostar mellan 100 och 250 kronor i månaden – det vill säga mellan 3 och 8 kronor om dagen. Då får du inte bara tillgång till medlemsrådgivningen och Saco Lönesök, utan även en mängd andra förmåner.

Här kan du gå med i Naturvetarna direkt och ta del av alla medlemsförmåner.

Nästa artikel