Expertens råd: Så kan Naturvetarna hjälpa dig till en hållbar karriär

Indragen semester, förväntningar på att vara tillgänglig utanför arbetstid och övertid utan kompensation. Det är vanliga ämnen för Naturvetarnas medlemsrådgivning, dit medlemmar kan höra av sig och få hjälp.
– Som medlem i Naturvetarna vet du att någon har din rygg. Du har rättigheter enligt lag och avtal och vi kan se till att de gäller i praktiken, säger Eira Arb Zackrisson, ombudsman på Naturvetarna.

Fackförbundet Naturvetarna arbetar för att deras medlemmar ska orka och må bra under hela sitt arbetsliv och under studietiden. Därför erbjuder de olika medlemsförmåner, såsom seminarier och verktyg för personlig hållbarhet. De har också en medlemsrådgivning dit alla medlemmar är välkomna att höra av sig om de behöver stöd i olika frågor som rör jobbet och arbetsplatsen.

– Vi ger personlig och juridisk rådgivning. Det kan gälla råd kring hur man kan tänka när man ska ta upp ett problem med sin chef eller frågor om vilka rättigheter man har. Vid arbetsrättsliga problem kan vi även hjälpa till med förhandling och domstolsprocesser, berättar Eira Arb Zackrisson, ombudsman på Naturvetarna.

Stress är ett av de vanligaste arbetsmiljöproblemen som medlemmar har frågor kring.

– Ofta handlar det om det vi kallar för ”det gränslösa arbetslivet” – att man känner att man måste vara nåbar utanför arbetstid och under semestern. Många som har förtroendearbetstid jobbar över samtidigt som de är schemalagda på ett sätt som gör att de inte kan kompa ut, säger Eira.

På sistone har det varit vanligt med frågor kopplade till coronapandemin. Det kan handla om att arbeta hemifrån eller om brist på återhämtning för dem som till exempel fått indragen semester under pandemin.

– Frågan vi får är oftast ”Får man verkligen göra så här?”.

Vad ska man göra om det är något som inte gått rätt till?
– Om arbetsgivare gjort fel räcker det oftast med att påtala detta och be om lagstöd.

Vilka är ditt bäst tips för en hållbar karriär?
– Att lyssna på signaler och flagga tidigt om något är fel, och att prata med oss om arbetsgivaren inte gör det den ska. Jobbet utgör en så stor del av våra liv att vi bör se till att få de arbetsvillkoren vi har rätt till.

Vad har man att vinna på att vara medlem i Naturvetarna?
– Som medlem i Naturvetarna vet man att någon har ens rygg. Du har rättigheter enligt lag och avtal och vi kan se till att de gäller i praktiken genom förhandling och rådgivningshjälp.

Ett medlemskap i Naturvetarna kostar mellan 100 och 250 kronor i månaden för dig som är yrkesverksam. Här kan du läsa mer om allt som ingår och enkelt bli medlem.

Nästa artikel