Här är vinterns succé från sydvästra Frankrike

Elegans och finess i en flaska. Château Pineraie Malbec är ett smakrikt och nyanserat rödvin från franska Cahors. Området är erkänt för sina kvalitetsviner av just druvan Malbec, och Château Pineraie är inget undantag. 

Ända sedan 1400-talet har familjen Burc tillverkar viner i trakterna kring den lilla staden Cahors i Sydvästra Frankrike. Château Pineraie Malbec är ett av deras viner som görs till hundra procent på Malbec, vilket är den druva som framför allt odlas i familjens vingårdar idag. 

Malbec är känd för att ge mörkt röda och sträva viner, vilket stämmer väl in på Château Pineraies vin som är väldigt druvtypiskt. Vinet är smakrikt och fruktigt med inslag av blåbär, svarta vinbär, ceder, plommon, lavendel, kakao, lagerblad och kaffe. Innan buteljering lagras det i ett år på ekfat, vilket bland annat bidrar till att du kan känna toner av vanilj i doft och smak. Därefter filtreras vinet, men endast lätt, så att den fruktiga karaktären bevaras.  

Château Pineraie har ofta fått fina placeringar i olika vintävlingar och hyllats av kritiker för sin komplexa men samtidigt nyanserade smakbild. Vinets fyllighet gör att det passar bra till kötträtter av exempelvis lamm, nöt och vilt. Varför inte hålla sig till det franska temat och matcha med en klassisk Coeur de filét Provencale där oxfilé och potatis bakas i ugnen och toppas med ett örtigt vitlökssmör?  

Familjer Burc värnar om miljön och naturen i vingårdarna där de skapat viner i sex generationer. Därför har valt att certifiera Château Pineraie enligt Terra Vitis – en erkänd hållbarhetsmärkning som garanterar att vinet uppfyller särskilda krav när det gäller både odling och framställning. 

Château Pineraie Malbec finns på hyllan i ett 70-tal av Systembolagets butiker och en flaska kostar 119 kronor. Skulle vinet inte finnas i din närmsta butik kan du enkelt beställa det här via Systembolagets hemsida, där du också kan se vilka butiker som har det inne just nu.   

Nästa artikel