DÅ: Vann svenskt mästerskap NU: Siktar på seger i division 4

De flesta förknippar nog Brynäs med hockey. Men faktum är att idrottsföreningen vunnit SM-guld även i fotboll. Idag för de dock en mer anonym tillvaro långt ner i seriesystemet. I listan här under kan du läsa mer om dem och tre andra klubbar med allsvenska meriter – som numera huserar i gärdsgårdsserierna.Advertisement

Vill du se vad du kan få för odds på lagen i den här listan? Klicka dig vidare till Coolbet här och få odds från allsvenskan till division 5.

IFK Sundsvall

Lillebror i staden i dag – men så har det inte alltid varit. På 1970- och 80-talen var IFK laget i staden. Klubben har inte mindre än fem allsvenska säsonger på meritlistan och som bäst blev det en sjundeplats 1980. I år ska de försöka ta sig upp från division 5 Medelpad, och enligt oddsen är de favoriter. En serieseger för IFK Sundsvall ger 2,25 gånger pengarna.

Brynäs IF

Den klassiska klubbens hockeysektion har tagit hela 13 SM-guld. Men det många inte vet är att föreningen även blivit svenska mästare i fotboll. Året var 1925, alltså innan Allsvenskan bildades, och pokalen säkrades efter att man slagit BK Derby från Linköping med 4-2 i finalen. 2019 hittar vi Brynäs i division 4 Gestrikland där de är topptippade med 3,35 i odds på serieseger, endast slagna av Åbyggeby.

Hallstahammars SK

Klubben från Västmanland har två allsvenska säsonger i bagaget. Det var visserligen dryga 80 år sedan, men klubben återfinns ändå på plats 44 i den allsvenska maratontabellen. Men det var på 1930-talet, idag återfinns laget i division 5 Västmanland. Ska man tro oddsen ska HSK kunna vara med och utmana i år – en serieseger ger 6 gånger pengarna hos Coolbet.

BK Derby

Linköpingslaget BK Derby har bara en säsong i Allsvenskan. Men innan dess var man, som bekant, i SM-final 1925 där det blev förlust mot Brynäs. Publikt har dock Derby en tradition av yppersta klass. Klubben slog rekordet för publik i division fyra 1949 när 5927 personer löste biljett för att se Östgöta-derbyt mot Motala AIF. Om det blir någon storpublik på matcherna i år återstår att se, men sportsligt har det börjat bra. Derby tog en bergsäker seger i första omgången av division 4 östra Östergötland när Hagahöjden besegrades med 4-0.

Vill du se vad du kan få för odds på lagen i den här listan? Klicka dig vidare till Coolbet här och få odds från allsvenskan till division 5.

Nästa artikel