Division 4-laget med bara britter: ”Ger oss unik touch”

När Michael Panter flyttade till Sverige var valet av fotbollsklubb självklart.  I Långholmen FC samlas engelsmän för att bilda Sveriges mest fysiska division fyra-lag. 
– Det resulterar kanske i fler gula kort, men ger oss verkligen en unik touch, säger Panter.

Det spanska storlaget Athletic Bilbao är unika i den europeiska toppfotbollen. Samtidigt som övergångssummorna ökat till närmast absurda summor, och klubbarna tävlar om att göra mest och dyrast värvningar, så har Bilbao tagit en annan väg.

Klubben har gjort det vågade, och hyllade beslutet, att bara värva spelare med ursprung från Baskien, området där klubben är från. Det gör kanske att man tappar i konkurrenskraft och ibland även i kvalitet, men det stärker identiteten.

Likheterna mellan Bilbao och Långholmen FC, som spelar i division 4 i Stockholm, kanske inte är slående, men en liknande transferstrategi finns åtminstone där. I Långholmen är nämligen cirka 70 procent av alla spelare från Storbritannien. Så har det varit i många år, och inte mycket talar för att någonting kommer att ändras.

Så när Michael Panter fick ett jobberbjudande i Sverige var det ingen tvekan om vad den nya klubbadressen skulle bli. – Långholmen bildades av britter som flyttat till Sverige, och den starka engelska kärnan har hållit i sig år efter år.

När en ny engelsman flyttar till Stockholm – som spelat fotboll på någorlunda hög nivå – så brukar de hamna i Långholmen, säger han.

Michael Panter, som symptomatisk nog spelar som en defensivt sittande innermittfältare, har likt många andra britter spelat fotboll i hela livet. Han menar att den brittiska spelstilen hos han och hans lagkamrater definitivt tagits med till Sverige.

– Jag skulle säga att vår främsta styrka är vårt fysiska spel. Vi är vana att spela mer aggressiv och fysisk fotboll i England, och många av oss har tagit med oss det till Sverige. Det resulterar kanske i fler gula kort, men ger oss verkligen en unik touch, säger Panter.

Nästa artikel