Fotboll – därför är det den vackra sporten

Fotboll är vackert överallt, men nog har vissa planer något utöver det vanliga. Ibland fastnar man för en utsikt eller en korvkiosk. Ibland för en hörnflagga. Det här är våra svenska favoriter – vilka har ni?

Snäckersvallen, Kappelshamns IK, Gotland division 5

Välkommen till Gotland och Snäckersvallen – och välkommen till Sveriges troligtvis mest havsnära arena. Här vill man inte skjuta för högt över, för då är det en stor risk att simning krävs för att få tillbaka bollen. Det finns ingen gigantisk läktare, men precis bredvid planet finns i stället ett hav att snegla mot. Det handlar alltså inte om mer än tio meter från hörnflaggan till havet, och även om det så klart finns problematik i det hela så ger det en oslagbar känsla. Här spelas främst division 5-matcher, men arenan håller absoluta världsklass.

Gullmarsvallen, Lysekils AIK, Bohuslän division 4

Träläktare i all ära, men vad slår fantastiska klippor att sitta på – med havet som läktare? Gullmarsvallen i Lysekil bjuder in till svensk fotbolls mest svårslagna utsikt, där man sitter upphöjd över både plan, och just bortom gräsplätten sprider havet ut sig. Här bjuds det ibland på enastående konsertupplevelser, men varannan helg så räcker det gott med fotbollen.

Fredriksskans, Ängö BK, Småland division 4

Nädå, det här är ju egentligen ingen division 4-arena, för Fredriksskans i Kalmar har ju en historia betydligt rikare än så. Granne med 1600-talsfästningen i Kalmar och i många, många år spelades det allsvensk fotboll på arenan. Nu är den, bland annat, hem till Ängö BK och inte mycket har förändrats.

Fredrikskans i motljus.
Fredrikskans i motljus.

Träläktarna lever kvar, den mäktiga entrén i tegel likaså – och trots att fotbollen kanske inte håller samma nivå på planen nu som för tio år sedan så ger anläggningen fortfarande nostalgiska och härliga vibbar.

Folkungavallen, IFK Nyköping, Sörmland division 4

Det är lätt att fastna och fascineras redan utanför arenan. Den gamla, gula och läckra grindentrén i trä har stått länge och det är lätt att förstå varför. Väl inne på arenan så väntar, i exakt samma stuk som entrén, en träläktare med härlig design som verkligen tar en tillbaka till svunna tider.

Folkungavallen med sin karaktäristiska ingång.
Folkungavallen med sin karaktäristiska ingång.

Folkungavallen i Nyköping har funnits i över 100 år men har inte alltid varit en idrottsanläggning. I dag tackar vi för att det blev så.

Munkedals IP, Munkedals IF, Bohusläns/Dalsland division 4

Anläggningens stora höjdpunkt är självklart den unika läktaren som står längs den ena långsidan. Färgad i rött och vitt, och med endast tre rader med tak – men täcker i stort sett en hel långsida. Bakom läktaren vräker träden ut sig, och grönskan är distinkt runt hela planen. Ibland krävs det inte mer än en tydlig och framstående detalj, i detta fall en läktare, för att göra en idrottsplats till vacker.

Sandskogens IP, Ystads IF och IFK Ystad, Skånes division 5

Troligtvis den största anläggningen på listan, men likväl en av de allra vackraste. Runt det välskötta naturgräset virvlar sig löparbanorna och friidrottsspelplatserna, vilket nu för tiden är mer undantag än regel. Bredvid finns ytterligare fotbollsplaner, och bara 20 meter bakom anläggningen ligger havet. En mer idyllisk anläggning är svår att hitta i Sverige.

IP Hedströmmen, Skinnskattebergs SK, Västmanlands FF

Läktare kan se ut på många olika sätt. De kan vara i trä, plast, metall – eller som på IP Hedströmmen. Där är läktaren visserligen gjord i trä – men den smälter, på ett närmast unikt sätt, ihop med gräset. Läktaren står dessutom i en sluttning och lutar naturligt, och det går således att välja om man vill slå sig ned på träläktaren eller i grässluttningen. Dessutom ett självklart plus i kanten för lagnamnet Skinnskatteberg

Älskar du också lokalfotboll? AdvertisementKlicka här för att få odds ända ner till division 5.

Nästa artikel