Ariana FC: ”Sveriges varmaste lag ska nå allsvenskan”

De har flugit fram genom seriesystemet sedan starten 2015. Ariana FC är en verklig framgångssaga och receptet är enkelt men unikt – familjekänslan ska ta dem till toppen.
– Om familjekänslan finns kvar kan vi nå hur långt som helst, säger Omid Hushmand, forward och medgrundare till Ariana FC.

Omid Hushmand flydde till Malmö från krigets Afghanistan. Fotbollen hade han med sig från hemlandet och han fortsatte att spela även i den nya hemstaden. Efter att ha varit runt i olika Malmö-lag från divison fem till division två bestämde sig Omid, 25 år gammal, att starta en egen förening.

– Idén kom egentligen från Norlla (Amiri, medgrundare till Ariana FC). Vi kände båda att vi aldrig hade spelat i ett lag med en riktigt bra klubbkänsla. Det vara bara träna och sedan direkt hem, vi vill ha en förening som känns som en familj, säger Omid Hushmand.

Tillsammans startade de två vännerna fotbollsklubben Ariana FC i reservlagsserien hösten 2015. Sedan gick det otroligt snabbt och laget har inte stannat mer än ett år i någon serie. 2019 spelar laget i division fem och leder serien stort, därmed är ett av delmålen nära.

– Det första målet var att nå division fyra 2020, och där är vi nästan i hamn. Sedan kommer vi att sätta oss ner och ta fram en plan för fortsättningen, säger Omid.

[aesop_quote type=”block” background=”#ffffff” text=”#000000″ height=”300″ align=”left” size=”2″ quote=”Vi vill skapa en förening som känns som en familj” parallax=”off” direction=”right” revealfx=”inplaceslow”]

Det långsiktiga målet är att nå hela vägen upp till allsvenskan, och kanske till och med spela i Europa. Med det kommer nya krav på proffsighet och ekonomi, vilket riskerar att radera ut familjekänslan. Men Omid Hushmand ser annorlunda på saken.

– Att vi har lyckats så här långt beror på att vi bryr oss om varandra och har lyckats få till den familjekänslan. Det går hand i hand och kan vi behålla den kan vi nå hela vägen, varför inte, säger han.

Den mesta av sin tid viger Omid åt Ariana FC. De är fem personer i styrelsen som lägger ner ungefär 20 timmar var i veckan på arbete med klubben. Det är inte bara det sportsliga, utan klubben är även aktiva i en rad samhällsprojekt.

Sedan oktober 2018 genomför de ett integrationsprojekt tillsammans med olika aktörer i Malmö. Projektet går ut på att nyanlända får en meningsfull aktivitet genom fotbollen, samtidigt som de får lära sig om föreningslivet och gratis svensklektioner.

– Det ger väldigt mycket energi att hålla på med dessa projekt. Vi vill ge något tillbaka till samhället och hjälpa nyanlända i Malmö, säger Omid.

Att fotbollen förenar är det många som vittnar om, men få har nog sett det så tydligt som Omid Hushmand och de andra i Ariana FC. Genom sin fotbollsklubb har de lyckats förena människor från en komplex folkgrupp, där inre stridigheter har varit ett stående inslag genom hela historien.

– Vi är från Afghanistan och har människor från olika klaner i laget som har stridit i hundratals år. Tack vare fotbollen har vi lyckats förena dem, vilket många andra misslyckats med, säger Omid Hushmand.

Till lagets matcher kommer ibland uppåt 500 personer för att titta. Det är folkfest med traditionell dans, trummor och glad stämning. De har verkligen skapat en hype i hemstaden Malmö och är näst störst i staden på sociala medier, efter MFF. Hypen har nu börjat sprida sig till övriga delar av landet – och längre än så.

– Det är folk som kontaktar oss från hela världen. Jag tror att de ser sättet vi jobbar på och gillar det helt enkelt, säger Omid.

Framtiden ser ljus ut för Ariana FC. Om inget oväntat sker går laget upp i division fyra till nästa säsong och intresset för klubben är smått otroligt. Dessutom har det startats två ungdomslag med 50 aktiva, som ska växa till 200 aktiva inom två år. ­­­­­­

Om laget når ända upp till allsvenskan är en fråga för framtiden, men att de är Sveriges varmaste förening är svårt att inte hålla med om.

– Vi måste utveckla människor, och inte bara fotbollsspelare. En spelare kan ringa mig, eller vem so­­m helst i styrelsen, och prata om vad som helst. Vi kallar oss en familj och i en familj hjälper man varandra, avslutar Omid Hushmand.

Kan Ariana fortsätta sitt segertåg genom femman? Klicka här för att få odds från allsvenskan till division 5.

Nästa artikel