Därför är sömnen viktig för din hälsa

Publicerat: 2022-8-4

Sömn är kanske den bästa medicinen för att klara av vardagens bestyr. Vägen till en god natts sömn är för många dock längre och svårare än man tror – men det finns effektiv hjälp att få, även för den med lindriga sömnbesvär.

Läs mer om sömn: Jennifer, 29, lider av sömnproblem – uppmanar andra att söka hjälp.

Upp till 33 procent av vår totala livstid. Så mycket tidtillbringar vi sovandes. En genomsnittlig svensk ägnar alltså närmare 27 år åt att sova och ladda batterierna inför de övriga, vakna, dagarna. Det säger egentligen sig självt att vikten av att sova gott är enorm, och att sömnen påverkar våra liv på ett sätt som vi ibland kanske glömmer bort.

Det primära som många glömmer är att sömnen inte bara handlar om att vila för att bli pigg till nästa dag. Flera av kroppens vitala funktioner är helt beroende av att den får vila tillräckligt gott och tillräckligt länge.

Först och främst handlar det om att både kropp och hjärna ska få återhämta sig och bearbeta intryck. När kroppen varvar ner sjunker blodtrycket, andetagen blir färre och musklerna slappnar av. Det ger i sin tur kroppen förutsättningar att förebygga andra problem.

Faktum är nämligen att vi människor, genom god sömn, kan minska risken att drabbas av flera vanliga sjukdomar och åkommor. Det beror på att kroppens immunsystem aktiveras och viktiga hormoner frisätts när vi sover. Samtidigt minskar produktionen av stresshormoner*.

För att kroppen och hjärnan ska få nog med återhämtning, behöver man få tillräckligt med djup sömn. Det är i den här fasen som hjärnan arbetar långsammare och produktionen av stresshormoner minskar. Om man någon gång känt sig förvirrad eller desorienterad när man blivit väckt, är det sannolikt för att det har skett i en fas av djupsömn. Det är mycket individuellt hur mycket djupsömn vi behöver. Behovet minskar med åldern.

Hur lång djupsömnen blir beror också på hur man har sovit föregående natt. Har man fått för lite sömn natten innan, kommer kroppen normalt att kompensera med mer djupsömn nästa natt. Man behöver alltså inte oroa sig om man sover dåligt då och då.

Men om man har problem med sömnen minst varannan natt i mer än fyra veckor ska man kontakta en vårdcentral. På ett första läkarbesök får man svara på frågor om sina sömnvanor, trötthet och hur man mår i övrigt, sedan bedömer läkaren vilken hjälp som passar en bäst. Det finns effektiv hjälp som kan få bukt med även lindriga besvär.

På läkarbesöket kan det vara bra att ha med sig en sömndagbok som läkaren kan utgå ifrån. Ladda ned en mall för sömndagbok genom att klicka här.

Läs mer om sömn: Jennifer, 29, lider av sömnproblem – uppmanar andra att söka hjälp.

Det här är Orifarm Healthcare
Orifarm Healthcare är en progressiv och ambitiös läkemedelsaktör inom den europeiska hälsovårdsbranschen. Orifarm har en bred och ständigt växande läkemedelsportfölj som levereras till såväl apotek som sjukhus. Orifarm Healthcares ambition är att leverera högkvalitativa och prisvärda läkemedel, och bidra till stora besparingar för både samhälle och konsument. Annorlunda uttryckt: Människa och samhälle får mer hälsovård för pengarna!

*Källa: 1177

Nästa artikel