På Stockholms tekniska institut satsar man på moderna utbildningar anpassade efter vad arbetsmarknaden eftersöker. Genom att yrkeshögskolans ledningsgrupper främst består av representanter från de olika teknikbranscherna finns det dessutom en direkt koppling mellan utbildning och jobb.
Majoriteten av de som sitter i ledningsgrupperna på Stockholms tekniska institut är representanter från arbetslivet. Allt för att man ska kunna få ett så modernt innehåll som möjligt på utbildningarna, men även för att kopplingen mellan skola och jobb ska bli så naturlig som möjligt.
På STI är det viktigt att utbildningen verkligen förbereder de studerande på vad som väntar dem ute på deras framtida arbetsplatser.
– Det är inte alltid så lätt för de som jobbar på en skola att veta exakt vad som behövs i det verkliga yrkeslivet. Därför kan det nog vara bra med input från oss som dagligen jobbar med det här, säger Pablo Müller, som sitter med i ledningsgruppen för den tvååriga utbildningen ”STI-Ingenjör Automation”.
Det kan låta naturligt att skolan vinner på att ha branschrepresentanter involverade i verksamheten – men varför företag lägger tid på att få STI:s utbildningar att hålla så hög kvalitet som möjligt kanske inte är lika enkelt att förstå.
– Om vi ser till automationsingenjör, till exempel, så är arbetsmöjligheterna väldigt goda. Det finns en tydlig brist på arbetskraft som dessutom bara kommer att bli större under de kommande åren, menar Pablo Müller, som jobbar som automationsingenjör på Omron.
Han berättar att ”STI-Ingenjör Automation”, som startade i augusti 2016, ger en breda möjligheter ute på arbetsmarknaden.
– Det är så klart upp till en själv, men det finns allt från enklare uppgifter till mer avancerad programmering. Det viktiga är att man tidigt får chansen att köra skarpt – programmera sekvenser, funktioner, få grepp över styrsystem.
I utbildningarna på STI jobbar man hela tiden med att utvärdera vad som kan bli bättre och vad som behövs på arbetsmarknaden. Genom närvaro från flertalet branschjättar säkerställs att studenterna kommer vara väl rustade inför yrkeslivets utmaningar.
– Vi försöker att vara på så mycket det bara går för att påverka utbildningarnas innehåll till det bättre, säger Pablo Müller.