Utbildningen STI-Ingenjör VVS-projektör på Stockholms tekniska institut formas av inflytelserika personer från yrkeslivet – och det råder inga tvivel om att de som examineras blir attraktiva på arbetsmarknaden.
– Vill man ha jobb så får man ett jobb, menar John Hamberg, VD och delägare på Tysklinds.
Medan många sektorer går på knäna ekonomiskt skriker el- och teknikbranscherna efter kompetent personal som kan vara med och driva den spännande utvecklingen framåt. Stockholms tekniska instituts tvååriga utbildning STI-Ingenjör VVS-projektör bör därför ses som ett utmärkt val om man vill jobba med att skapa och planera tekniska lösningar för framtidens samhälle.
– Det är ett jobb som ofta leder till mycket ansvar. Är du seriös och duktig är du dessutom i princip garanterad en anställning, säger John Hamberg, VD och delägare på Tysklinds.
Han sitter även med i ledningsgruppen för utbildningen STI-Ingenjör VVS-projektör – och har därmed en stor roll i att forma kursernas upplägg och kunskapsmål.
– De (STI) är väldigt lyhörda kring vad vi från branschen har att säga. Det är kul och givande att få vara med och påverka. Sedan är de givetvis redan seriösa och duktiga när det handlar om att forma utbildningar, tycker Hamberg.
Tysklinds har 20 personer anställda på VVS-sidan och tar årligen emot runt fem praktikanter. De LIA-perioder (lärande i arbete) som ingår i alla STI:s utbildningar gör att man får komma ut och känna på arbetslivet i god tid.
– LIA:n är suverän för alla. CV och intervju i all ära, men det är natt och dag jämfört med om du får arbeta tillsammans med en person, berättar Hamberg.
Nio av tio som examineras från någon av STI:s utbildningar får jobb – och på STI-Ingenjör VVS-projektör får man vara med och skapa goda inomhusmiljöer genom att konstruera VVS-system med hållbarhet i fokus.
– Det behövs fler VVS-ingenjörer i branschen. Vill man ha jobb så får man ett jobb. Är du vettig och drivande skulle jag säga att du är garanterad en anställning, säger Hamberg.