Piloten som blev kyltekniker: ”Liknande lönekuvert”

Efter 25 år som pilot och med över 7 000 flygtimmar i bagaget valde Pekka Krebs, 53, för några år sedan att sadla om. I dag jobbar han som kyl- och värmepumptekniker – efter att ha studerat 1,5 år på Stockholms tekniska institut.
– Jag borde ha gjort det här karriärsbytet ännu tidigare, säger han.

Här är branschen som hoppas kunna anställa 2 500 personer inom fem år – läs mer om hur du får in en fot på arbetsmarknaden

Efter att ha tagit sin flyglicens i USA arbetade Pekka Krebs som pilot i närmare 25 år, både som styrman och kapten. Totalt har han en bit över 7 000 flygtimmar – och har jobbat i både Nordamerika och Europa. Men till slut fick han nog av det som många säkert ser på som ett drömliv.
– Jag hade aldrig Stockholm som hemmabas. Med fru och tre barn blir det påfrestande i längden att vara borta så långa perioder som yrket krävde, berättar Pekka Krebs.

Genom andra pappor runt sonens fotbollslag väcktes tanken om att göra ett karriärsbyte. Det landade i att han påbörjade 1,5-årsutbildningen Kyl- & Värmepumptekniker på Stockholms tekniska institut.
– Jag tyckte att det verkade spännande och det är en bra arbetsmarknad. Sedan hade jag visst tekniskt kunnande – och det finns vissa likheter mellan det jag gör i dag och det jag gjorde som pilot. Det handlar mycket om beröringspunkter, tryck och temperatur, säger Pekka Krebs.

Han medger att skiftet från pilot till kyl- och värmepumptekniker kan låta aningen udda – men berättar samtidigt att det är något han önskar skulle skett betydligt tidigare.
– Man kan ju bara utgå från sig själv och sin egen situation, men för min del är familjen det viktigaste och då blev det här kanon.

Efter avslutad utbildning på STI – som dessutom innefattade tre LIA-perioder (lärande i arbete) – fick Pekka Krebs anställning direkt.
– Det gäller att inte ligga på latsidan under studietiden, men sköter man sig och visar framfötterna så får man jobb, säger 53-åringen, som i dag jobbar på företaget Kylmästarna.
– Jag trivs jättebra på alla sätt. Sedan är det så att om jag jämför lönekuvertet jag får i dag med det jag fick som pilot så är det faktiskt inte så stor skillnad som nog många kan tro.

Här läser du mer om hur du på kort tid kan nå drömjobbet – ta nu chansen att knipa en plats på den här STI:s utbildningen som skräddarsyts av branschjättar

Nästa artikel