Den svenska fastighetsbranschen är på ständig jakt efter nya ingenjörer och tekniker. På Stockholms tekniska institut finns möjligheten att utbilda sig till båda yrkena, vars framtidsutsikter är otroligt goda.
– Bristen på kompetens är väldigt stor – och här får du en komplett utbildning som gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden, säger Jacqueline Lagercrantz, teamleader på företaget Fasticon Support.
För att utbildningarna på Stockholms tekniska institut ska hålla en så hög kvalitet som möjligt sitter flera representanter från branschetablerade företag med i yrkeshögskolans alla ledningsgrupper.
– Man får en bra kontakt med andra från arbetslivet och ges dessutom möjligheten att träffa studenter för att höra om deras tankar och framtidsdrömmar. Lika mycket som vi ska välja dem så ska ju de välja oss, menar Jacqueline Lagercrantz.
Och de studenter som examineras från någon av utbildningarna STI-Ingenjör Fastighet eller Fastighetstekniker blir oerhört eftertraktade på arbetsmarknaden. Båda är framtidsyrken i en bransch som genomgår en enorm moderniseringsprocess.
– Det har byggts mycket, det byggs fortfarande – och vi behöver tekniskt kompetent arbetskraft som kan förvalta fastigheterna. Så gott som alla led inom de här yrkena innefattas av den digitalisering som pågår. Det kommer att hända mycket spännande framöver, försäkrar Fasticon Supports representant på STI.
Men vad är då skillnaden mellan att bli fastighetsingenjör och fastighetstekniker? Den förstnämnda utbildningen är två år och är något mer teoretisk och strategisk. Det handlar mycket om bearbetning, ekonomi och energieffektivisering.
Som tekniker – vilket du blir efter 1,5 år – är man mer ute i fastigheter sköter underhåll.
– Vilken utbildning man än väljer så får man en jättebra grund att stå på. STI erbjuder goda förutsättningar och ger studenterna allt som behövs för att kunna få ett bra jobb. Man tänker helt rätt arbetsmarknadsmässigt, berättar Jacqueline Lagercrantz, som också lyfter fram det positiva med att alla båda utbildningarna innefattar så kallade LIA-perioder (lärande i arbete) då studenterna får komma ut och testa på arbetslivet.
Nio av tio som examineras från STI får dessutom omgående en anställning.
– De här två utbildningarna är verkligen inga undantag. Det ser väldigt lovande ut för de som inom de närmaste åren kommer ut i fastighetsbranschen.
STI:s olika utbildningar – läs mer här
- STI-Ingenjör Infrastrukturprojektör (BIM)
- STI-Ingenjör Fastighet
- Fastighetstekniker
- STI-Ingenjör VVS-projektör
- STI-Ingenjör Järnväg (El, Signal, Tele)
- STI-Ingenjör Elkonstruktör
- STI-Ingenjör Byggprojektör (BIM)
- STI-Ingenjör Automation
- STI-Ingenjör Belysningsprojektör
- Projektledare Elinstallation
- Systemutvecklare IoT
- Mobilapputvecklare