Vinmakaren Jamie Marfell: Det här gör Stoneleigh unikt

Publicerat: 2019-10-10

Att kalla Jamie Marfell för en vinexpert hade varit en underdrift.
Med över 20 år i branschen vet han allt om vinodling – och vad det är som gör just Stoneleighs viner unika.
– Minimalt ingripande under framtagningsprocessen gör att vi kan skapa viner med framstående aromer och fräscha, fruktiga smaker, säger han.

Vinerna från Stoneleigh finns att beställa hem från systembolaget.se.

Jamie Marfell växte upp på en bondgård strax intill vinfälten i Marlborough, Nya Zeeland.

Karriärvalet att bli vinmakare var därför något av en självklarhet och efter att ha tagit examen i såväl lantbruksvetenskap som vinodling och oenologi vid Lincoln University började han 1990 som lärling hos Pernord Ricard.

Vill du lära dig mer om Nya Zeeland och landets kultur? Klicka här!

Sedan 2002 har Jamie Marfell jobbat med att ta fram viner för Stoneleigh. Han jobbar delvis efter devisen ”minimal intervention”, vilket innebär att man ingriper så lite som möjligt under själva odlingsprocessen och i stället öppnar upp dörrarna till vinproduktionen och låter naturen göra sitt. Resultatet av den unika odlingsfilosofin stavas Stoneleigh Wild Valley Sauvignon Blanc.

– Minimalt ingripande under framtagningsprocessen gör att vi kan skapa viner med framstående aromer och fräscha, fruktiga smaker, säger han.

Nyfiken på vilka rätter som passar extra bra till Stoneleigh Sauvignon Blanc? Klicka här för att läsa mer!

Något Jamie gärna lyfter fram när han pratar om Stoneleigh är Nya Zeelands unika förutsättningar när det kommer till vinodling. Klimatet i Marlborough, där Stoneleigh har sin vingård, lämpar sig exempelvis extra bra för att framställa smakrika och intensiva viner.

– Det svala klimatet, stora antalet soltimmar och steniga jordmånen har visat sig vara ideellt för våra signaturviner sauvignon blanc och pinot noir, säger han.

Vill du lära dig mer om Nya Zeeland som vinland? Här har vi listat fem spännande fakta!

Stoneleigh Sauvignon Blanc är ett av Sveriges mest sålda vita viner på flaska – något Jamie inte är förvånad över.

– Det är vinet som satte oss på kartan. Det handlar om att hålla det simpelt. När jag smakar på druvorna letar jag efter en bra balans mellan smakerna, säger han.

Klicka här för mer information om Stoneleigh Sauvignon Blanc.

Förutom vin så brinner Jamie även för miljö och hållbarhet – något som Stoneleigh också arbetar aktivt med.

Förutom att de är stolta innehavare av den världsledande certifieringen SWNZ, Sustainable Winegrowing NZ, strävar de efter att bevara den biologiska mångfalden i området. Bland annat har de planterat mer än 3000 träd med syfte att locka tillbaka den inhemska Tui-fågeln till vingården. På Stoneleighs hemsida kan du läsa mer om vad de gör för att värna om djur- och naturliv.

Stoneleighs viner finns att hitta på Nya Zeeland-hyllan i Systembolagets samtliga butiker. Man kan även beställa hem dem från systembolaget.se.

Nästa artikel