Snabbkurs: Allt du behöver veta om druvan sauvignon blanc

Publicerat: 2021-12-10

Sauvignon blanc är en av världens mest populära vitvinsdruvor. Det är även druvan som används för att framställa ett av Sveriges mest sålda vita viner på flaska: Stoneleigh Sauvignon Blanc. Här kommer en snabbkurs i den uppskattade, gröna druvan.

Sauvignon blanc betyder ”den vilda vita” och är en druva som de flesta vindrickare någon gång antagligen har kommit i kontakt med. Efter chardonnay är det troligtvis världens mest populära vitvinsdruva – och föga förvånande även en av världens mest odlade.

Druvan härstammar från arten Vitis vinifera och är tillsammans med cabernet franc även förälder till världens mest odlade blåa druva: cabernet sauvignon.

Sauvignon blanc har sitt ursprung i Frankrike, men odlas numera världen över. Utöver Frankrike är Nya Zeeland kanske det land som har gjort sig mest känt för sina viner på sauvignon blanc, och faktum är att druvan står för hela 70% av landets vinexport.

En nyzeeländsk vinproducent som har tagit Sverige med storm med sitt vin gjort på sauvignon blanc är Stoneleigh. Deras Stoneleigh Sauvignon Blanc är faktiskt ett av landets mest sålda vita vinerna på flaska.

Klicka här för att beställa hem Stoneleigh Sauvignon Blanc från Systembolaget.

Anledningarna till succén är många, men en av framgångsfaktorerna är självklart smaken.

Druvan sauvignon blanc ger mycket aromatiska och friska viner och i Stoneleigh Sauvignon Blanc återfinns inslag av krusbär, päron, persika, svartvinbärsblad och lime – smaker som går att matcha i oändlighet med ost, och mat.

När det kommer till klimatet så trivs sauvignon blanc bäst där det är hyfsat svalt. Detta gör Wairau Valley, där Stoneleigh har sin vingård, till en perfekt plats att odla druvan på.

Delar av marken var nämligen tidigare en flod, och i dag utgör flodbäddens stenar grunden för jordmånen. Det stenarna gör är att fördela solens värme över odlingarna under dagarna – och stabilisera värmen under nätterna. Det är även därifrån namnet Stoneleigh kommer.

Klicka här för att lära dig mer om platsen Wairau Valley.

För den som vill testa Stoneleigh Sauvignon Blanc finns vinet att hitta på Nya Zeeland-hyllan på Systembolaget. Det går även bra att beställa hem från systembolaget.se.

Klicka här för att komma till systembolaget.se.

Nästa artikel