Så framställs svenskarnas vita flaskfavorit Stoneleigh Sauvignon Blanc

Publicerat: 2021-20-7

Stoneleigh Sauvignon Blanc är ett av Sveriges mest sålda vita viner på flaska. Hemligheten bakom succén stavas kunskap, passion – och en alldeles unik odlingsteknik.

Stoneleigh Sauvignon Blanc har tagit Sverige med storm: det nyzeeländska vinet är faktiskt landets mest sålda vita vin på flaska, i sin prisklass.

En av anledningarna till Stoneleigh Sauvignon Blancs popularitet är utan tvekan smaken.

Med dess aromatiska och friska smak, med inslag av krusbär, päron, persika, svartvinbärsblad och lime, funkar det lika bra att avnjuta som det är, som det finns en oändlig potential i matchningar med ost, och mat.

Klicka här för recept på några maträtter som passar extra bra till Stoneleigh Sauvignon Blanc.

Stoneleigh Sauvignon Blanc finns att hitta på samtliga Systembolag runtom i Sverige, men resan från vingård till butikshylla börjar i Marlborough, Nya Zeeland.

Stoneleighs vingård är sedan 40 år tillbaka lokaliserad i Wairau Valley, vilket är den nordligaste av Marlboroughs tre vinodlingsregioner och även Nya Zeelands största vindistrikt i fråga om produktion och vinodlingsareal.

Platsen bjuder på långa, varma dagar och svala nätter – ett klimat som leder till långsam mognad av druvorna och som skapar perfekta förutsättningar för att framställa smakrika och intensiva viner.

Något som sticker ut lite extra med Stoneleigh är också deras alldeles unika odlingsteknik.

Delar av marken där Stoneleigh har sin vingård var nämligen tidigare en flod, och i dag utgör flodbäddens stenar grunden för jordmånen.

Det stenarna hjälper till med är att samla in och fördela solens värme över odlingarna under dagarna – och stabilisera värmen under nätterna. Det är också av den anledningen vinet fått namnet ”Stoneleigh”.

Stoneleigh Sauvignon Blanc har även ett systervin: Stoneleigh Wild Valley Sauvignon Blanc.

Vid framställningen av vinet arbetar vinproducenten utifrån en spännande devis som inom branschen kallas ”minimal intervention”. Vad det innebär är att man låter vinet naturjäsa och således inte tillsätter någon jäst under själv odlingsprocessen. I stället öppnar man upp dörrarna till vinproduktionen – och låter naturen göra sitt.

Vinmakaren Jamie Marfell berättar att den unika odlingsfilosofin faktiskt har inverkan på smaken.

– Minimalt ingripande under framtagningsprocessen gör att vi kan skapa viner med framstående aromer och fräscha, fruktiga smaker, säger han.

Vill du veta mer om vinmakaren Jamie Marfell? Klicka här!

En annan sak som är värd att nämna när man pratar om Stoneleigh är deras engagemang kring miljö och hållbarhet.

Förutom att de är stolta innehavare av den världsledande certifieringen SWNZ, Sustainable Winegrowing NZ, strävar de även efter att bevara den biologiska mångfalden i Wairau Valley.

Bland annat har de planterat mer än 3000 träd på platsen, med syfte att locka tillbaka den inhemska Tui-fågeln till vingården. Och just det, självklart är samtliga av deras viner helt veganska.

För den som vill prova Stoneleighs viner finns flera av dem att hitta på Systembolagets Nya Zeeland-hylla. De går även bra att beställa hem från systembolaget.se.

Nästa artikel