Vinskola: Det här innebär ”minimal intervention”

Publicerat: 2021-22-10

Stoneleigh är vinproducenten från Nya Zeeland som tagit Sverige med storm. Bakom framgångarna ligger hårt arbete, kunskap och passion.

Vid framställningen av deras Stoneleigh Wild Valley Sauvignon Blanc arbetar de även utifrån en intressant filosofi som stavas ”minimal intervention”. Men vad innebär egentligen begreppet? Lugn, vi reder ut.

Stoneleighs viner har i dag en självklar plats i svenska vinälskares hjärtan. Inte minst deras Stoneleigh Sauvignon Blanc, som faktiskt är ett av Sveriges mest sålda vita viner på flaska.

Med dess aromatiska och friska smak, med inslag av krusbär, päron, persika, svartvinbärsblad och lime, är det ett vin som funkar lika bra att avnjuta som det är, som det går att matcha i oändlighet med ost, och mat.

Klicka här för att beställa hem Stoneleigh Sauvignon Blanc från Systembolaget.

Stoneleigh har sedan 40 år tillbaka sin vingård lokaliserad i Wairau Valley, som ligger i Marlborough, Nya Zeeland.

Där arbetar vinmakaren Jamie Marfell delvis utifrån en speciell devis som inom branschen kallas ”minimal intervention”.

Vad det innebär är att man låter vinet naturjäsa och således inte tillsätter någon jäst under själv odlingsprocessen. I stället öppnar man upp dörrarna till vinproduktionen – och låter naturen göra sitt.

Resultatet av odlingsfilosofin stavas Stoneleigh Wild Valley Sauvignon Blanc – systervinet till storsäljaren Stoneleigh Sauvignon Blanc.

Vinet har en nyanserad, aromatisk, mycket frisk smak, med inslag av fat, passionsfrukt, mineral, gröna äpplen, lime och kryddor.

– Minimalt ingripande under framtagningsprocessen gör att vi kan skapa viner med framstående aromer och fräscha, fruktiga smaker, berättar Jamie Marfell.

Klicka här för att beställa hem Stoneleigh Wild Valley Sauvignon Blanc från Systembolaget.

Något som sticker ut lite extra med Stoneleigh är även platsen där de har sin vingård.

Delar av marken var nämligen tidigare en flod, och i dag utgör flodbäddens stenar grunden för jordmånen.

Detta bidrar i sin tur till en alldeles unik odlingsteknik som innebär att stenarna fångar in och fördelar solens värme över odlingarna under dagarna – och stabiliserar värmen under nätterna. Det är även därifrån namnet Stoneleigh kommer.

När man som Stoneleigh förlitar sig så mycket på naturen är det självklart även extra viktigt att man tar väl hand om jordens resurser.

Just därför är det kanske inte heller så konstigt att allt vinproducenten gör genomsyras av ett starkt miljö- och hållbarhetstänk – ett tänk som bland annat har belönat dem med den världsledande certifieringen SWNZ, Sustainable Winegrowing NZ.

Klicka här för att läsa mer om Stoneleighs hållbarhetsarbete!

För den som är nyfiken på att testa vinerna från Stoneleighs så finns de att hitta på Systembolagets Nya Zeeland-hylla. Det går även bra att beställa hem dem från systembolaget.se.

Klicka här för att beställa hem Stoneleighs viner från Systenbolaget.

Nästa artikel