Här produceras ett av Sveriges mest sålda vita viner på flaska

Publicerat: 2021-30-6

Stoneleigh Sauvignon Blanc har kommit att bli ett av svenskarnas absoluta favoritviner. Resan till toppen av vinhimlen börjar i Wairau Valley – en plats känd för sin alldeles unika jordmån.

Storsäljaren Stoneleigh Sauvignon Blanc är ett av Sveriges mest populära vita viner på flaska – och anledningarna till succén är många.

En av framgångsfaktorerna är självklart smaken och faktumet att vinet, med dess aromatiska och friska smak med inslag av krusbär, päron, persika, svartvinbärsblad och lime, passar lika bra att avnjuta som det är, som det går att kombinera i oändlighet med ost, och mat.

Här har vi samlat recept på några maträtter som passar perfekt till Stoneleigh Sauvignon Blanc!

Stoneleigh Sauvignon Blanc finns att hitta på samtliga Systembolag runtom i Sverige, men resan från vingård till butikshylla tar avstamp i Marlborough, Nya Zeeland.

Stoneleigh Sauvignon Blanc går även att beställa hem från systembolaget.se.

I området, som är beläget på sydöns nordöstra del, hittar vi Wairau Valley – platsen där Stoneleigh sedan 40 år tillbaka har sin vingård.

Nyfiken på vad vinmakaren Jamie Marfell har att säga om Stoneleigh? Klicka här för att läsa mer!

Wairau Valley är den nordligaste av Marlboroughs tre vinodlingsregioner och även Nya Zeelands största vindistrikt i fråga om produktion och vinodlingsareal.

Här är dagarna långa och varma och nätterna svala – ett klimat som leder till långsam mognad av druvorna och skapar perfekta förutsättningar för att framställa smakrika och intensiva viner.

Klicka här för att komma till systembolaget.se, där man kan beställa hem vinerna från Stoneleigh.

Det som gör platsen där Stoneleigh har sin vingård än mer unik är den speciella jordmånen.

Delar av marken var nämligen tidigare en flod, och i dag utgör flodbäddens stenar grunden för jordmånen.

Detta bidrar i sin tur till en alldeles unik odlingsteknik som innebär att stenarna fångar in och fördelar solens värme över odlingarna under dagarna – och stabiliserar värmen under nätterna.

Det är också därifrån namnet Stoneleigh kommer.

Vill du lära dig mer om Nyzeeländsk vinkultur? Här har vi listat fem spännande fakta om Nya Zeeland som vinland!

Är du nyfiken på att testa ett av Sveriges mesta sålda vita viner på flaska så finns det att hitta på Nya Zeelands-hyllan på Systembolaget. Det går även bra att beställa hem genom att klicka på länken nedan.

Klicka här för att komma till systembolaget.se, där man kan läsa mer Stoneleigh Sauvignon Blanc.

Nästa artikel