Fem enkla förändringar du kan göra för miljön

Har du också drabbats av klimatångest?
I sommar har det gått upp för många att vårt sätt att leva är ohållbart.
Här är några snabba förändringar du kan göra för vår planet och för framtida generationer.

DU kan göra något idag – bli månadsgivare hos Greenpeace och stöd deras arbete för att rädda regnskogen och orangutangerna!

Regnskogen i Indonesien skövlas för att marken ska kunna användas för palmoljeindustrin. Foto: ULET INFANSASTI/GREENPEACE.

Bli månadsgivare

Greenpeace har under många år arbetat för att förhindra miljökatastrofer och för att skydda våra hav och urskogar.

De har bland annat lyckats med att få företag såsom Findus, Ikea, Arla och Cloetta med flera att lova positiv miljöförändring vad gäller användningen av palmoljan. Företagen har lovat att de bara ska använda sig av palmolja som har producerats med hänsyn till regnskogen och dess invånare. Det här är viktigt eftersom orangutanger dödas när företag skövlar regnskogen för att framställa palmoljan.

För att vara oberoende av regeringen och företag väljer Greenpeace att bara ta emot pengar från privatpersoner. Därför behövs du! Genom att bli månadsgivare hjälper du till i arbetet mot en bättre miljö.

En sju månader gammal orangutang räddades i samband med en brand i regnskogen. Orangutangen hittades när den drack vatten från en flod i oljeplantagen. Foto:GALIH NOFRIO NANDA/ARDILES RANTE/GREENPEACE

Lev grönt – se över din vardagskonsumtion

Något vi gör varje dag är att äta. En liten förändring av det vi äter kan göra stor skillnad.  Palmoljan finns i 50 procent av de livsmedel som säljs i våra butiker, bland annat snacks, kakor, tvål och färdigmat.

I takt med att efterfrågan på palmolja ökar skövlas allt mer regnskog och orangutanger dödas. Undvik att köpa produkter som innehåller palmoljan om du är osäker ifall den är producerad på ett ohållbart sätt.

Agera blixtsnabbt! Läs mer HÄR hur du kan göra skillnad.

Palmoljan finns i 50 procent av de livsmedel som säljs i våra butiker – bland annat schampoo och tvål. Foto: CHRISTIAN ÅSLUND/Greenpeace

Res klimatsmart

Promenera, cykla eller åk kommunalt. Ta tåget istället för flyget.Det låter kanske tjatigt, men det här går inte att säga för många gånger. Genom att ställa bilen och gå, cykla eller använda kollektivtrafiken så gör du skillnad!

Byt till förnybar energi

Solenergi, vindenergi, vågenergi, vattenkraft är förnybara energikällor. Varje dag ger solen 10 000 mer energi till jorden än vad vi människor förbrukar. Bra va? Låt oss nyttja den energin och stödja utvecklingen av energikällor som ger 100 procent förnybar energi.

Foto: VICTORIA SAHLIN/GREENPEACE

Sprid information till vänner och familj

Sprid dina tips och berätta vad du gör för att bidra till en bättre miljö. Berätta det för dina vänner, din familj och dina kollegor. Sprid också informationen till företag du är kund hos. Du kan exempelvis berätta det för elbolaget du byter ifrån varför du byter så att det bolaget också följer med på resan mot 100 procent förnybar energi. Uppmana dina vänner att också bli aktiva i en organisation som kämpar för en hållbar planet.

DU kan göra något idag – bli månadsgivare hos Greenpeace och stöd deras arbete för att rädda regnskogen och orangutangerna!

Nästa artikel