Tips: Så får du grannskapets bästa trädgård

Gräsmattan behöver en hjälpande hand även på höstenb.
Här är allt du behöver veta för att få grannskapets bästa gräsmatta.

Se alla nyheter från STIGA här.

Den glöms ju lätt bort, gräsmattan. Men när vintern efter många om och men till slut ger med sig så gör den sig påmind, och det är dags att ta tag i skötseln igen. 

Vi är många som sätter en stolthet i att ha en fin gräsmatta under sommarmånaderna, men vi är minst lika många som inte har stenkoll på vad som krävs för att få ett gott resultat med gräset. Som tur är så är det inte så mycket som måste till för att få en gräsmatta som grannarna blickar avundsjukt på.

Så mycket ska du klippa

När säsongen är igång borde du sikta på att klippa gräset en gång i veckan. Se bara till att inte klippa för mycket. Du ska  som mest klippa en tredjedel av gräset per gång.

Ett annat bra tips är att vara lite kreativ när du klipper genom att testa olika typer av mönster och riktningar. Varför? Jo genom att variera så trycks inte grässtråna åt samma håll varje gång du klipper gräset. 

Hos STIGA hittar du rätt gräsklippare för dina behov.

Vattningen är såklart också central när det kommer till att lyckas med gräsmattan. Här finns det olika skolor, men det mest gångbara tipset är att vattna under tidig morgon eller sen kväll. Då är det nämligen svalare ute, vilket i sin tur innebär att vattnet inte avdunstar.

Att tänka på när du vattnar är att inte bara fukta gräsmattan, utan vattna rejält så att det blir en rotblöta på 25-35 millimeter. 

Därför ska du gödsla gräsmattan

Att gödsla gräsmattan kanske känns som lite överkurs, men om du vill få en riktigt grön gräsmatta är det viktigt att du gör det. Anledning till varför det är viktigt är för att när du klipper gräset tar du nämligen bort många viktiga näringsämnen som måste ersättas.

För bästa resultat är tipset att du gödslar gräsmattan ungefär var fjärde eller var femte vecka med start från tidig vår. Vattna sedan gräset efter du har gödslat, annars kan gräsmattan bli fläckig.

Innan du gödslar gräsmattan kan det också vara en god idé att vertikalskära den, för att på så sätt syresätta gräset och förbättra dräneringen. Om du inte har möjlighet att vertikalskära gräsmattan kan ett alternativ vara att kratta bort gamla gräsrester i botten av gräsmattan.

Hitta rätt produkt för dig och din trädgård.

Nästa artikel