Här är knepen som får din gräsmatta att frodas

Våren är här och det är dags att ge gräsmattan lite välbehövlig kärlek.
Här är knepen som får din gräsmatta att frodas.

Se alla STIGAs gräsklippare här – och hitta din närmaste återförsäljare >>

Efter en lång vinter har det äntligen blivit dags att plocka fram utemöblerna och grillen igen, och i samband med det ser man också att gräsmattan kanske är i behov av lite jobb.

Och i år är det din tur att stoltsera med grannskapets finaste gräsmatta.

I den här artikeln har vi således samlat några enkla knep som väcker nytt liv i din gräsmatta, eller lyfter den ytterligare en nivå.

Det är viktigt att skynda långsamt. När det inte längre finns risk för frost är det äntligen dags att ge sig itu med gräsmattan igen och årets första klippning.

Så högt ska gräset vara

Så länge det inte är för kallt så kan man köra igång med första klippningen när gräset når en höjd av 6–7 centimeter.

Att tänka på inför årets första klippning: 

  • Man brukar säga att en optimal klipphöjd är 3–5 centimeter.
  • När det kommer till dekorativa trädgårdar bör gräset klippas till en höjd av 3 centimeter.
  • Om gräsmattan istället ska användas som ett “ett tredje rum” där grillning, spel och samkväm står i fokus bör gräset vara 5 centimeter högt.

Efter årets första gräsklippning är säsongen igång, och då finns det några smarta och enkla knep som din gräsmatta kommer uppskatta:

Klipp ofta men inte för kort

Under våren växer gräset snabbt, så det gäller att vara på tå. Oavsett din nivå och ambition så har STIGA rätt produkt för dig. Med rätt gräsklippare från STIGA blir det kul att klippa gräset en gång i veckan.

Vattna rätt

Kom ihåg att vattna vi rätt tidpunkt. Tidigt på morgonen eller sent på kvällen är absolut bäst. Vattnar man mitt på dagen en varm dag kan mycket av vattnet dunsta bort.

Ett bra knep är att vattna sällan men då grundligt. Vid en varm och skön sommar räcker det faktiskt att vattna tre till fyra gånger: Första gången i slutet av maj, följt av mitten av juni och sedan i slutet av juli.

Med det här tillvägagångssättet är det dock viktigt att vattna på ordentligt: 20–33 millimeter vatten över hela den torkdrabbade gräsmattan för att det ska ge effekt.

Se alla STIGAs populära gräsklippare här >>

Nästa artikel