Den traditionella metoden ger ett modernt vin – nyheten OH! Cava Brut

Visste du att cavans historia går tillbaka ända till 1872? Marknaden för den bubbliga drycken har sedan dess expanderat något enormt och cavan har blivit ett mycket uppskattat vin. Det fina är att trots framgången fortsätter nästan all cava att produceras i samma region där det en gång började.

Champaña blev till Cava
Det var i den katalanska byn Sant Sadurni d’Anoia som José Raventós för första gången framställde något som han då kom att kalla Champaña. 

Inspirationen kom inte helt oväntat från Champagne i Frankrike. Namnet “Champaña” blev dock inte långvarigt i och med dess likhet med just champagne. Drycken fick därför istället namnet Cava som betyder “källare” på spanska. Dessutom betyder det “finare vin”, något man tog fram från sin källare när man fick gäster. 

Traditionella metoden “Champenoise”
Något som hör till ovanligheten är att cava inte är knutet till en specifik region utan syftar till produktionsmetoden. José Raventós hade besökt Frankrike och tog med sig kunskapen om att framställa mousserande vin enligt den traditionella metoden “Champenoise” till Katalonien. 

Metoden innebär att den bubbelgivande jäsningen sker i flaskan och inte i ståltankar. Man gör alltså först ett vanligt stilla vin, ofta med lite högre syra och lägre alkoholhalt. Sedan tillför man jäst, socker och bentonit och låter det jäsa i en horisontal position samtidigt som flaskan roteras. Vinerna måste jäsa i minst 9 månader för att bubblet inte ska bli för våldsamt i glaset.

Cavans storhetstid är nu 
Idag exporteras det bubblande vinet världen över och produktionen är uppe i 220 miljoner flaskor per år. Än idag kommer över 95 procent av all cava från Katalonien och mer specifikt Penedés-distriktet, där allt en gång startade. 

Vid tillverkningen av cava används olika druvsorter, vilket gör att vinets karaktär varierar. De främsta druvorna är Macabeo, Parellada och Xarel-lo. En fyruddig svart stjärna på cavaflaskans kork betyder att den är tillverkad enligt den traditionella metoden. 

OH! Cava Brut  – klassiskt och modernt på samma gång 
Är du på jakt efter ett lättsamt och klassiskt bubbligt vin som fungerar vare sig till middagen eller minglet? Det låter som en beskrivning av OH! Cava Brut – den perfekta cavan att alltid ha redo i kylen. 

Vill du läsa på lite mer om OH! hittar du mer information på Systembolagets hemsida, där kan du också beställa det till valfri butik.

OH! är tillverkad enligt traditionella metoder strax utanför Girona i Katalonien. Med en fruktig och fräsch smak av äpple, päron, honungsmelon och grapefrukt är cavan lätt att tycka om. Vill du veta mer om vinet och kanske beställa det till ditt närmaste Systembolag kan du göra det här.

Nästa artikel