Cava från en familjeägd och anrik gård – det här är nyheten OH! Cava Brut

Det mousserande vinet OH! Cava Brut kommer från ett område med en lång tradition av vinodling, där känslan för vintillverkningen har förts vidare mellan generationerna. OH! är en traditionell cava som nyligen har släppts på Systembolaget och som enkelt går att beställa till valfri butik. 

Vid foten av Albergabergen i nordöstra delen av Katalonien breder mäktiga vinodlingar ut sig. Den steniga marken och Tramontane-vindarna har skapat ett unikt mikroklimat som vinstockarna behövt anpassa sig till. Den starka vinden från bergen mellan Frankrike och Katalonien har gjort att vinrankorna tvingats bli tåliga. De har skyddat sig genom att utveckla en mycket koncentrerad druva med många små frön som klarar av klimatet. 

Druvorna som odlas i området har en unik komplexitet, vilket ger vinerna en särskild karaktär. Man brukar tala om termen terroir, som betyder att vin får smak av platsen där druvan odlas. Det är flera faktorer som påverkar druvans karaktär såsom jordytans form, mängden solexponering och andra miljömässiga aspekter. 

Det har dock inte varit lätt för de lokala vingårdarna att driva sina verksamheter med tanke på bergsluttningarna i området och den ovanligt hårda vinden. Trots detta har några vinproducenter lyckats ta fram exklusiva viner av hög kvalitet. 

Oliveda Grup är en vinproducent som trotsat de miljömässiga utmaningarna och tillverkat vin i området sedan 1948. Tre generationer har ägnat kropp och själ åt verksamheten.

Historien inleddes av José Oliveda Casanovas och hans fru Joana Rigau Ros. José ses som ett geni och nästintill en magiker då han lyckades starta och bedriva sin vinproduktion under krigstiden. Han ville ge glädje åt lokalbefolkningen och skapa välstånd i området. 

José och Joanas dotter, Anna Maria Oliveda Rigau, valde att gå i sina föräldrars fotspår och fortsatte att utveckla familjeföretaget tillsammans med sin man Josep Freixa. 

Vingården tillhör idag den tredje generationen av familjen Oliveda med Alfons Freixa Oliveda i spetsen. Han har drivit företaget i mer än 30 år och har under den tiden utvecklat och satt sin egen prägel på vintillverkningen. Dagens produktion består av en stor variation av druvor. Allt från de mer traditionella sorterna som grenache och carignan, till internationella druvor som cabernet, syrah, merlot, sauvignon blanc och chardonnay. 

Hos Oliveda Grup har expertis och erfarenhet förts vidare mellan generationerna, vilket gör att man idag erbjuder exklusiva viner av hög kvalitet. Det adderar också mervärde att hela produktionen av vinerna sker i Capmany, från druva till färdig flaska.

Så här beställer du OH! till ditt närmsta Systembolag: 

  1. Klicka HÄR för att komma till produkten på Systembolagets hemsida
  2. Scrolla ner till rutan ”Handla online” och välj ”Hämta i butik”.
  3. Välj sedan hur många flaskor du vill beställa, lägg i varukorgen och betala.
  4. När beställningen finns i butiken får du ett meddelande och kan hämta ut den.
Nästa artikel