Det gäller när du ska byta lägenhet

Inget bostadslån, flexibel boendeform och fastighetsskötaren tar hand om reparationerna. Det finns många fördelar med att bo i en hyresrätt. Men vad gäller egentligen när det är dags att byta lägenhet?

Läge att byta bostad? – lägg upp din annons redan idag och matcha med tusentals bytare. Testa Lägenhetsbyte.se gratis i 5 dagar.

I en tid när bostadsrättspriserna ökar och det är oklart hur räntenivåerna kommer att utvecklas är det allt fler som undersöker möjligheterna med att hyra sin bostad.

Att bo i en hyresrätt innebär en frihet som inte går att få med en bostadsrätt. Du slipper ta ett dyrt bostadslån och göra en kontantinsats samtidigt som du har en stor frihet att flytta ut när du vill.

I Sverige har man rätt att byta sin bostadslägenhet mot en annan bostad. Det går också bra att byta en hyresrätt mot en bostadsrätt eller mot en ett– eller tvåfamiljshus. Även triangelbyten och andra kedjebyten räknas som byten.

Men det finns några saker att tänka på innan man sätter igång med att leta efter en ny bostad.

Klicka här och lägg upp en annons redan idag.

Har man ett löpande förstahandskontrakt har man rätt att byta när man vill – det krävs alltså inte att man ska ha bott där en viss tid. Däremot måste man ansöka om godkännande från sin hyresvärd.

Om hyresvärden säger nej till bytet kan du söka tillstånd hos hyresnämnden. De medlar i tvister som rör bostäder och lokaler.

För att få godkänt från hyresnämnden är det några förutsättningar som gäller. Till exempel kan det vara att man behöver ha en lägre hyra, att familjen har blivit större eller att den nya lägenheten ligger närmare arbetet.

Den som har fått godkänt från hyresvärden eller hyresnämnden kan byta bostad med en gång. Självklart måste även den person man ska byta med också ha fått godkännande för bytet.

Läge att byta bostad? – lägg upp din annons redan idag och matcha med tusentals bytare. Testa Lägenhetsbyte.se gratis i 5 dagar.

Om hyresvärden säger nej
Det finns vissa förutsättningar för att hyresnämnden ska godkänna bostadsbytet om hyresvärden har sagt nej.

1. Hyresgästen ska ha beaktansvärda skäl till att byta lägenhet. Den som vill byta en lägenhet som han eller hon en gång har fått i byte (upprepat byte) måste ha något starkare skäl om bytet sker inom cirka ett år från det han eller hon första gången fick lägenheten i byte.

2. Bytet kan ske utan påtaglig olägenhet för hyresvärden. Detta innebär att den som byter till sig lägenheten ska vara skötsam och kunna betala hyran. Inte heller andra särskilda skäl talar mot bytet, som när det till exempel har förekommit otillåten ersättning (“svarta pengar”).

Nästa artikel