Så ljussätter du din trädgård som ett proffs

Att ljussätta sin trädgård på ett personligt sätt har blivit en het trend i de svenska hemmen. Men vad ska man egentligen tänka på för att det ska bli snyggt samtidigt som ljuskällorna används på bästa sätt?

– Det vanligaste felet många gör är att man stirrar sig blind på sina lampors yttre design, istället för att försöka förstå på vilket sätt de kommer att lysa upp, säger Svante Pettersson från Äntligen Hemma. 

Bygga om, bygga till, renovera, bygga nytt, rasera – allt för hela byggprojektet hos Hornbach. Läs mer >>

Utomhusbelysning har länge förknippats med starkt blinkande LED-ljus i stil med julgransbelysning. Men i takt med att utbudet av olika ljusslösningar har ökat så har det skett en förändring i de svenska hemmen.

För många designmedvetna svenskar har utomhusbelysningen istället blivit ett smakfullt måste på altanen, i taket eller i trädgården.

Men en sak som många missar är att tänka på hur den där snygga lampan man köpt faktiskt kommer att lysa i trädgården.

– Resultatet blir då ofta att man lampsätter istället för ljussätter, berättar Svante Pettersson från tv-programmet Äntligen Hemma.

Svante Pettersson menar att en armatur som lampsätter, visuellt sätt, berättar mer om sig själv än vad den berättar om miljön den står i. Därför ser han alltid till att det inte är själva lampan som står i fokus utan istället hur den kan lysa upp och förstärka miljön omkring.

– Resultatet blir då en mer aktiv ljussättning av de delar av trädgården som jag vill framhäva. Lampan får gärna vara vacker att se på men den bör alltså inte vara för intensiv i kontrast till trädgården och övriga ytor och på så sätt ”ta över”, fortsätter Svante Pettersson.

Bygga om, bygga till, renovera, bygga nytt, rasera – allt för hela byggprojektet hos Hornbach. Läs mer >>

En stark trend de senaste åren har varit att placera ljuskällor runt hela trädgården. Genom att sätta upp lampor på till exempel staket framhävs fina buskar och vackra växter som planterats.

– Det har verkligen skett en stor förändring de senaste åren när det kommer till utomhusbelysning. Våra kunder har blivit mycket mer medvetna och intresserade av vad som går att göra med olika ljuskällor, säger Anders Nilsson, lampexpert på Hornbach.

På grund av den höga efterfrågan har Hornbach därför valt att fördubbla sitt utbud av utomhusbelysning.

– Det är verkligen något som våra kunder uppskattar. Nu behöver de inte åka runt för att hitta den där lampan de letar efter utan de har istället allting på samma plats , säger Anders Nilsson.

Bygga om, bygga till, renovera, bygga nytt, rasera – allt för hela byggprojektet hos Hornbach. Läs mer >>

Nästa artikel