Alla utbildningarna på Stockholms tekniska institut har LIA-perioder då studenterna får komma ut och testa på att jobba på sina framtida arbetsplatser. I många fall leder det här även till anställning – redan innan man blivit examinerad.
– Jag fick timanställning vid sidan av studierna – och då även betalt för en stor del av det jag gjorde under praktiken, säger Therese Wallderin.
På Stockholms tekniska institut strävar man efter att den utbildning som studenterna får ska ha en nära koppling till de uppgifter som de förväntas kunna utföra på sina framtida arbetsplatser. Ett led i det här är LIA-perioder (lärande i arbete) som innebär möjligheter att genom praktik få känna på hur yrkeslivet fungerar.
Tvååriga programmet ”STI-Ingenjör Elkonstruktör” har två olika LIA-perioder – en kortare första året och en längre andra året – och det råder inga tvivel om det är ett uppskattat inslag under utbildningen.
– Det bidrar med massor av trygghet och det ger en bra grund att stå på. Jag var supernöjd över att få komma ut och känna på hur allt verkligen fungerar, berättar 24-åriga Therese Wallderin, som innan hon valde att söka till STI jobbade som elektriker.
Hon anser att utbildningen både gjort henne bredare inom el-branschen och även ökat på hennes spetskompetenser. LIA-perioderna är en stor anledning till det, menar Therese Wallderin.
– Under första LIA:n arbetade vi mest med fiktiva projekt, men under den andra är man med och jobbar skarpt betydligt oftare. Jag fick dessutom timanställning där – och då betalt för en stor del av det jag gjorde under praktiken, säger hon.
Många av de som gör sitt andra år på ”STI-Ingenjör Elkonstruktör” har genom LIA-perioderna redan garanterats en anställning efter sin examen.
– Det kändes så klart otroligt skönt. Om man är nöjd med arbetsplatsen och de är nöjda med vad man presterat så blir det ju win/win, berättar Therese Wallderin, som efter sin examen i våras blev kvar på företaget Tyréns.
Hon har bara gott att säga om tiden på STI.
– Vi fick en jättebra utbildning. Jag ångrar inte en sekund att jag sökte. Bara en sådan sak som att jag fick ”allmän behörighet” (ABL) är ju helt fantastiskt, säger Therese Wallderin.
STI:s olika utbildningar – läs mer här
- STI-Ingenjör Infrastrukturprojektör (BIM)
- Kyl- & Värmepumptekniker
- STI-Ingenjör Fastighet
- Fastighetstekniker
- STI-Ingenjör VVS-projektör
- STI-Ingenjör Järnväg (El, Signal, Tele)
- STI-Ingenjör Elkonstruktör
- STI-Ingenjör Byggprojektör (BIM)
- STI-Ingenjör Automation
- STI-Ingenjör Belysningsprojektör
- Projektledare Elinstallation
- Systemutvecklare IoT
- Mobilapputvecklare